Sport.be

Algemeen

Deel 8: Nog 6 dagen - 60 x 14 = 102

10.04.2019 | Gert-Jan Weyters

Belga

In de aanloop naar de werelduurrecordpoging geeft Lotto Soudal twee keer per week een inkijk in de voorbereiding van Victor Campenaerts. Enerzijds vertelt Victor over de aanloop, anderzijds gaan we telkens dieper in op een specifiek thema.

Victor Campenaerts: "Alles zit snor!"

"De voorbije week stond vooral in het teken van testen. In eerste instantie de keuze van de versnelling. Op de piste ligt de kadans sowieso hoger dan op de weg, maar die moet nog steeds comfortabel blijven om je hartslag, ademhaling en juiste lijnen onder controle te kunnen houden. Zowel 59 x 14, 60 x 14, 61 x 14 als 63 x 15 zijn een optie. Maar bij 59 x 14 en 63 x 15 zou ik een kadans van 104 moeten aanhouden en dat bleek voor mij, van nature een wegrenner, toch wat te hoog. Blijven over: 61 of 60 x 14, zijnde 100 à 102 omwentelingen per minuut. Dat lijkt geen groot verschil, maar dat is het wel. Bradley Wiggins deed tijdens zijn poging 104 omwentelingen per minuut, het hoogste van alle moderne werelduurrecordpogingen, maar hij was dan ook geschoold op de piste."

"Daarnaast hebben we ook gezocht naar de meest optimale manier om mijn rondetijden door te geven. Tijdens mijn test van 30 minuten in Grenchen eind september reed ik met oortjes zoals in een wegwedstrijd, omdat het enkel om het uittesten van de fysieke inspanning ging, maar dat is niet toegelaten tijdens de uurrecordpoging. Ik heb al zoveel uren getraind op de piste dat we uitvoerig hebben kunnen onderzoeken wat de ideale plaats is voor Kevin om met de tablet te staan die mag gebruikt worden om de rondetijden door te geven. Daarnaast hebben we ook signalen afgesproken waaruit ik kan afleiden of ik op schema zit."

"Een laatste belangrijk facet is natuurlijk het aanhouden van de ideale lijn. Na duizenden rondjes op deze baan in Aguascalientes, is de voeling met dit ovaal natuurlijk immens gegroeid de afgelopen weken, dus ook dat zit, euh, snor. Afgelopen zondag was het Ronde van Vlaanderen. Omdat onze dag hier start om 4u30 's morgens en gezien het tijdsverschil van zeven uur en het feit dat er geen pistetraining gepland stond afgelopen zondag, heb ik de laatste 100 kilometer van de Ronde van Vlaanderen meegefietst op mijn rollen tijdens de uitzending, waarna ik nog een tocht buiten hebt gemaakt in de mooie omgeving. De komende dagen kom ik stilaan in recuperatiemodus, die staan ik het teken van fysieke en mentale rust, de laatste trainingsprikkels en de juiste opname van koolhydraten. Nog zes dagen..."

Mis deze events niet

Meer