Sport.be

Algemeen

KV Mechelen-coach Wouter Vrancken legt druk bij tegenstander: "Zij moeten winnen"

30.04.2019 | Laurens Van Heuverswijn

Belga

Woensdag kan Wouter Vrancken met zijn KV Mechelen in de finale van de Beker van België tegen AA Gent de kers op het seizoen zetten.

Een uitstekend seizoen, althans op sportief vlak, want sinds maart is de sportieve promotie naar de hoogste afdeling al een feit en nu maakte de club dus kans om een tweede Beker in de prijzenkast te zetten - 32 jaar na de onvergetelijke generatie van 1987. Al kan het ook nog helemaal anders uitdraaien, want bij een veroordeling voor de Geschillencommissie blijft KVM mogelijk in tweede en mag het Europa niet in.

Daartegenover staat een AA Gent dat Bekerwinst nodig heeft om zijn seizoen te redden. Na een één op achttien en drie gescoorde doelpunten zijn ze kansloos in Play-off I. "AA Gent moet absoluut winnen, zij zijn dat verplicht aan hun status en dat zal wel druk op hen leggen. Wij willen absoluut winnen, zij moeten winnen. Deze Beker zal ons seizoen niet maken of kraken", vertelde Vrancken dinsdag in het Koning Boudewijnstadion. "Dat neemt niet weg dat het super is om in de finale te staan, en al zeker als 1B-ploeg. Zeker na zo'n schitterend seizoen in tweede is dit een dankbare kers op de taart."

Met Gent krijgt Vrancken een team tegenover zich waarbij hij als speler de beste periode in zijn carrière gekend heeft. "Ik hou aan die periode alleen maar goeie herinneringen over. Ik heb daar nog goeie contacten, maar daar mag je nu niet mee bezig zijn. We willen met Mechelen die Beker gewoon winnen. Gent heeft tegenvallende resultaten in POI, maar ik denk dat er een paar wedstrijden waren waarin ze niet kregen wat ze verdienden. Vorig weekend hebben ze nog laten zien dat ze even sterk zijn als de leider in de competitie - zeker in de eerste helft. Dat wil niet zeggen dat ze geen zwaktes hebben, die moeten we net met onze sterktes uitbuiten."

Bij KV Mechelen staan er toch nog wat vraagtekens achter de namen van Igor De Camargo en Gustav Engvall. "Beiden zijn terug uit blessure: dat wil zeggen dat ze geen last meer ondervinden. Of ze woensdag starten, hangt af van hun fitheid en hoe beslissend je kan zijn als je fit bent."

Hoogtepunt in carrière van De Witte

Negen seizoenen heeft aanvoerder Seth De Witte er sinds zijn komst naar KV Mechelen in 2010 moeten op wachten, maar nu is het eindelijk zover: na de titel in de Proximus League wacht er woensdag in de Bekerfinale tegen AA Gent mogelijk een tweede prijs in zijn carrière. "Dat wordt een hoogtepunt in mijn carrière, dat maak je als speler niet vaak mee", bekende De Witte dinsdag tijdens het traditionele persmoment daags voor de finale.

Exact tien jaar geleden speelde Malinwa voor het laatst de Bekerfinale, De Witte kwam pas iets meer dan een jaar later naar de club. "Iedereen spreekt me nog aan over die finale van tien jaar geleden, dat leeft nog enorm. Dit is waanzin, een droom, ik kan het niet anders omschrijven. Daarstraks bij aankomst in het stadion was er al een wauwgevoel bij de spelers, morgen zal dat nog indrukwekkender zijn met de fans. Daarin laten we ons niet te veel meeslepen: er is goed getraind en we kunnen ontspannen naar deze wedstrijd toeleven."

Woensdag is het exact 46 dagen geleden dat KVM nog een wedstrijd met inzet gespeeld heeft. "We hebben niet wekelijks een wedstrijd in Play-off I gehad, maar voelen ons wel klaar voor die wedstrijd. We leven hier al weken naartoe. We geloven ook in onze kansen, wij staan niet voor niets in de finale."

In de Mechelse prijzenkast staat nog maar één Beker: die van 1987, uit een periode waarin KV Mechelen meermaals het Belgische en Europese voetbal met verstomming sloeg. "We gaan deze groep niet vergelijken met Lei Clijsters enzo, dat zou misschien wel een beetje overdreven zijn. Aan die generatie moeten we ons niet spiegelen, dat zijn legendes", aldus De Witte.

Mis deze events niet

Meer