Sport.be

Algemeen

Punt in Anderlecht bezorgt Genk de titel

16.05.2019 | Bart Peeters

Belga

Racing Genk is voor de vierde keer in zijn geschiedenis kampioen van België geworden. Een 1-1-gelijkspel op het veld van Anderlecht volstond omdat Club Brugge onderuit ging in Luik.

Voor de wedstrijd vuurde Kara zijn manschappen aan om vanaf de aftrap druk te zetten. Dat probeerde paars-wit ook maar veel leverde het niet op. Verder dan een afgeblokt schot van Trebel en twee corners kwamen de Brusselaars niet. Dan toonde Genk zich veel dodelijker. Bij de eerste vlotte aanval dook Heynen goed op bij een voorzet van Maehle en prikte de bal knap in het dak van het doel.

Anderlecht probeerde te reageren met volleys van Cobbaut, Kums en Santini. Alleen die van de kapitein was enigszins gevaarlijk. Hij zag zijn poging strandde op de benen van Lucumi.

Na een kwartier nam Genk de match dan ook helemaal in handen. Samatta leek Trossard de 0-2 aan te bieden, maar Didillon haalde het in de 1-tegen-1-situatie.  De kapitein van Genk trapte een aflegger van Heynen ook nog eens over terwijl Malinovsky twee degelijke vrije trappen gestuit zag door Didillon.

Anderlecht zette daar weinig tegenover. Er was even de roep om een strafschop na een duel tussen Verschaeren en Lucumi, maar de beelden gaven scheidsrechter Laforge gelijk dat hij niet floot. Verder mocht de thuisploeg vooral blij zijn dat het bij de rust maar één goal in het krijt stond al trof Santini in de slotminuut de paal. Door de 0-0 in Luik kon Genk de titel beginnen ruiken.

Genk leek toch wat geschrokken door die late kans voor Santini en liet na de pauze de bal aan Anderlecht. De Brusselaars mochten dus komen maar tot echte kansen leidde dat niet. Verschaeren trapte een keer recht op Vukovic en miste zijn controle toen Kums hem alleen richting de doelman stuurde. Ook Santini stuitte na een technisch hoogstandje op de Genkse doelman.

Genk bleef echter achteruit kruipen en dat brak hen duur op. Bij een hoge voorzet van Appiah bleef Vukovic te passief en Bolasie profiteerde met het hoofd: 1-1 en opeens leefde het Astridpark op.

Genk was dan weer helemaal het noorden kwijt. Het stapelde slechte passen op en voor het eerst leken de Limburgers de kreunen onder de druk. Gelukkig kwam het nieuws dat Standard op voorsprong stond tegen Club Brugge en zo keerde de rust terug in de Genkse rangen. De bezoekers schoven weer op richting het Brussels doel en Samatta deed Didillon plat gaan met een kopbal.

De handrem ging dan op de partij. Genk had met een punt de titel vast, zeker na de 2-0 in Luik, en ook de Brusselaars vonden en gelijkspel tegen de leider blijkbaar goed genoeg. Kansen werden schaars en het werd aftellen. En dat leidde tot de absolute climax voor Genk. Toen Laforge de match affloot kon Genk beginnen aan een nacht lang vol feest!

het MOMENT
van de match
Minuut 68. Anderlecht had de 1-1 gemaakt en Genk was even van slag, maar toen kwam het nieuws uit Luik dat Club Brugge op achterstand stond. Vanaf dat moment werd het aftellen naar de Genkse titel.
de MAN
van de match
Heel het Genkse elftal. Voor heel het seizoen meer dan voor de match. Die was immers één van de mindere van het seizoen voor de Limburgers.
onze MENING
over de match
Genk was voor de rust oppermachtig maar in de tweede helft sloop voor het eerst de stress toch in de ploeg. Anderlecht leek zelfs even over de leider te gaan maar toen kwam het bevrijdende nieuws uit Luik.

Mis deze events niet

Meer