Sport.be

Algemeen

Morioka duwt ex-club Waasland-Beveren nog dieper in sukkelstraatje

31.08.2019 | Mathias Vranckx

Belga

Charleroi vernedert Waasland-Beveren in eigen stadion met 0-4. Lees hieronder meer over de doodsteek van een ex-speler, een wereldgoal van een Jamaicaan en een hele hoop VAR-animatie.

Zoals jullie weten waren we afgelopen week getuige van het eerste trainersontslag in onze Belgische eerste klasse. Adnan Custovic werd door Waasland-Beveren de laan uit gestuurd. Even snel als Custovic ging werd er een vervanger aangetrokken. Zijn naam; Arnauld Mercier. Maar tegen Charleroi was het nog assistent-trainer Dirk Geeraerd die de touwtjes in handen had. En hij liet van zich spreken. Geeraerd schudde de ploeg stevig door elkaar en stelde tegen de Zebra's maar liefst negen Belgen op. Verreth, Emmers, Heymans en Dierckx. Stuk voor stuk beloftevolle jonkies. 


In de match zelf waren het wel de bezoekers uit Henegouwen die met peper in de kont startten. Mamadou Fall dook al vlug voor doelman Gabriël op, maar Vukotic stond zijn keeper tijdig bij. Vervolgens trok Morioka zich op gang. De Japanner vond nieuwe spits Nicholson. De Jamaicaan kaatste op zijn beurt weer op Morioka en die probeerde een vrije trap net buiten de zestien te forceren. Ref De Cremer trapte er niet in. 

Even later kon rode lantaarn Waasland-Beveren ook eens dreigen via de 20-jarige Daan Heymans. Xian Emmers liet zich niet van de bal zetten op de rechterflank en legde dan ook nog goed terug op Heymans. Die laatste poeierde iets te wild over. Tot dan toe wel de beste kans in de match. En Waasland-Beveren stoomde door. Het voetbalde plots bevrijd. Een kwartier voor rust was het Tuur Dierckx die sluw uit de rug van Nurio kroop. Badibanga had dat gezien en leverde een heerlijke center af. Dierckx duwde voorlangs.

Enkele minuten later waren de Leeuwen daar alweer. Deze keer was het weer Heymans die voor de kooi van Penneteau opdook. Daam Foulon leverde het leer met een harde, lage voorzet in de voeten van zijn ploeggenoot af en die ploeggenoot twijfelde niet. In één keer op doel rammen dacht Heymans! Het schot vloog een dertigtal centimeters over. Dat kon toch stilaan morsen met de kansen genoemd worden. En ja hoor, geen vijf minuten na de kans voor Heymans trilden de netten aan de overkant. 

Als extra klap op de vuurpijl was het Ryota Morioka die de debatten opende. Voor de Japanner begon zijn sprookje in België bij Waasland-Beveren en daarom vierde de nuchtere middenvelder zijn doelpunt dan ook ingetogen. Een doelpunt met het hoofd, want Nurio zwierde een banaanvoorzet pardoes op de knikker van het nummer 10 van de Carolo's. Overhoeks binnen. Goalie Gabriël had geen verhaal. 

In de tweede periode waren het toch weer de spelers van Waasland-Beveren die de kelen van de Zebra's dicht knepen. De tweede helft was nog niet goed onderweg, of Dessoleil sloeg aan het knoeien. De centrale verdediger verwerkte een voorzet van Badibanga slap en ei zo na devieerde hij het leer vervolgens nog in eigen doel. Gelukkig voor zwart en wit voorkwam ploegmaat Diagne erger. En weer zagen we vervolgens hetzelfde verhaal als in bedrijf één. W-B scoort niet, Charleroi wel. 

Massimo Bruno scoorde de 0-2. Maar al onze aandacht gaat naar de 0-3 die daar al snel op volgde. Shamar Nicholson, het wordt een naam om te onthouden. Want eens Morioka een zoveelste counter opzette, was het net voor het uur Nicholson die een werelddoelpunt achter zijn naam schreef. Gabriël stond wat ver uit doel waardoor iedereen in eerste instantie aan een lob zou denken. Dat was buiten Shamar Nicholson gerekend. Met een knaller van een schot schoot hij vanop 25 meter rond Gabriël. Wat tot een verbouwereerde Freethiel leed en uiteindelijk overging in een bewonderend applaus. 0-3.

Daar bleef het dan bij zou je durven vermoeden. Maar neen. Eerst duwde Nicholson vanuit buitenspelpositie de 0-4 binnen. Resultaat: afgekeurd. Dan zette Henen even later Gabriël op het verkeerde been. Resultaat: afgekeurd. Maar na het bekijken van de VAR-beelden bleef Henen netjes achter zijn belager en werd de eindstand toch nog 0-4. De Leeuwen zakken zo nog wat verder het sukkelstraatje in. 1 op 18 is uitermate pijnlijk. 8 op 18 een pak minder.  

het MOMENT 
van de match
De 0- 3 van Shamar Nicholson. Bijna ongezien wat de spits van de Zebra's deed. Vanop 25 meter uit een erg scherpe hoek succesvol op doel knallen. Dat is niet alleen gedurfd, maar ook erg knap gedaan. 
de MAN 
van de match
Morioka. Al was Nicholson ook een vooruitgeschoven kandidaat. Met een doelpunt en een assist kozen we uiteindelijk toch voor de Japanner. 
onze MENING 
over de match
Met 0-4 kan je het moeilijk een onverdiende overwinning noemen. Waasland-Beveren speelde nochtans niet slecht in de eerste helft. Foulon liet zich meermaals zien en trainer Dirk Geeraerd toonde dat je met jonge Belgen (9!) echt wel toekomst hebt. 

Mis deze events niet

Meer