Sport.be

Algemeen

Geschillencommissie legt Standard en Anderlecht boete op

19.11.2019 | Erik Duchateau

Belga

De Geschillencommissie van de KBVB heeft Standard en Anderlecht dinsdag een boete van respectievelijk 3000 en 2500 euro opgelegd.

Standard moet een boete van 3000 euro betalen omdat enkele fans van de Rouches in de Ghelamco Arena met projectielen gooiden richting Alessio Castro-Montes. De voetballer van AA Gent werd daarbij geraakt.

Castro-Montes besliste de tumultueuze topper tegen Standard van 3 november in de slotminuut met een heerlijke treffer (3-1). De Gentse doelpuntenmaker vierde uitbundig voor de Luikse spionkop en werd bekogeld met enkele drumstokken. Scheidsrechter D'Hondt liet de stadionomroeper aanmanen tot kalmte. Via zijn rapport en dat van de match delegate kreeg het gedrag van enkele Luikse heethoofden een disciplinair staartje.

Standard ging zich dinsdag niet verantwoorden voor het incident. De Geschillencommissie veroordeelde de Rouches bij verstek tot het betalen van een boete van 3000 euro, ofwel 500 euro meer dan wat het Bondsparket eiste. In zijn vonnis verwees de Geschillencommissie onder meer naar het nultolerantiebeleid van de voetbalbond.

ANDERLECHT BESTRAFT NA VEELVULDIGE INBREUKEN

Anderlecht krijgt van de Geschillencommissie een boete van 2500 euro omdat supporters van paars-wit in de thuismatch van 3 november tegen Cercle Brugge een rookpot aanstaken, met veel rookontwikkeling tot gevolg. Match delegate Kris Bellon nam het incident op in zijn verslag.

Zelfs als de rookpot geen invloed uitoefende op het normale verloop van de wedstrijd, schrijft het nultolerantiebeleid van de voetbalbond voor dat RSCA vervolgd moet worden. Het Bondsparket eiste een boete van 2500 euro.

Bert Van der Auwera, general counsel van RSCA, zette alle maatregelen uiteen die Anderlecht neemt om het nulgebruik van pyrotechnisch materiaal na te streven. Paars-wit verspreidde een lijst waarop de vergrijpen van supporters gekoppeld werden aan een strafmaat, een soort eigen indicatieve tabel dus. Zo staat het gebruik van pyro gelijk aan een jaar stadionverbod. Bovendien investeerde RSCA in een nieuw camerabewakingssysteem dat vanaf 1 december operationeel zal zijn.

Hoewel de Geschillencommissie de Brusselse initiatieven toejuicht, kan ze niet voorbij aan de veelvoudige inbreuken van de voorbije maanden. Er wordt verwezen naar zeven gelijkaardige veroordelingen sinds februari 2019. Daarom besliste de Geschillencommissie om de vordering van 2500 euro boete te bevestigen.

Mis deze events niet

Meer