Sport.be

Algemeen

Mathieu van der Poel is Wielrenner van het Jaar in Nederland

20.11.2019 | Ward Bollen

Belga

Mathieu van der Poel is woensdagavond in Den Bosch verkozen tot Nederlands Wielrenner van het Jaar. De wereldkampioen veldrijden, die inmiddels op de weg en op de mountainbike ook tot de wereldtop behoort, was niet aanwezig bij de ceremonie.

De bijbehorende Gerrit Schulte Trofee kon dus niet persoonlijk in ontvangst genomen worden. Van der Poel, die onder meer wegrenner Bauke Mollema en de wereldkampioenen Harrie Lavreysen (baan) en Twan van Gendt (BMX) aftroefde, was nog onderweg vanuit Frankrijk waar zijn vorige week overleden grootvader Raymond Poulidor dinsdag werd begraven.

Van der Poel (24) was in 2015 de jongste wereldkampioen veldrijden ooit. Dit jaar veroverde hij in het Deense Bogense opnieuw de wereldtitel om zich daarna op het wegseizoen te richten. Na al een hoofdrol te hebben vervuld in de Ronde van Vlaanderen (vierde) won Van der Poel op indrukwekkende wijze de Amstel Gold Race. Deze zomer won hij ook drie wereldbekerwedstrijden en de Europese titel in het mountainbike, de discipline waarop hij volgend jaar een gooi naar olympisch goud wil doen. 

Bij de vrouwen werd voor de tweede keer, na 2017, Annemiek van Vleuten uitgeroepen tot Wielrenster van het Jaar. Van Vleuten werd eind september op indrukwekkende wijze wereldkampioen op de weg. Daarnaast won ze dit jaar onder meer Luik-Bastenaken-Luik en de Giro Rosa.

Mis deze events niet

Meer