Sport.be

Algemeen

Aerts wil leiderspositie van Iserbyt aanvallen

22.11.2019 | Gert-Jan Weyters

Belga

Met de wereldbekercross van Koksijde zijn we zondag reeds aan de vijfde van in totaal negen manches toe van dat regelmatigheidscriterium. In en rond de luchtmachtbasis verdedigt Eli Iserbyt zijn leidersplaats. De West-Vlaming telt met 310 punten net 45 punten meer dan zijn naaste belager Toon Aerts.

Na de afgelasting door het stormweer in 2016 waren de laatste twee edities, in en rond de militaire basis van Koksijde, een kolfje naar de hand van Mathieu van der Poel. Vorig jaar werd Wout van Aert er tweede en mocht Toon Aerts als derde mee op het podium. "Ik hoop dat ik andermaal op een podiumplaats kan rekenen. De kloof met Eli Iserbyt is groot maar na vier manches nog niet onoverkomelijk. We zien wel wat het wordt na Koksijde. Ik hoop op een snelle cross waar vanaf de eerste ronde het tempo zeer hoog ligt. Vorig jaar pakte ik in Koksijde mijn eerste podiumplaats in dat specifiek soort wedstrijden. Achteraf lukte mij dat nog eens in Zonhoven. Daarom zijn de verwachtingen toch wel groot. Nu Mathieu van der Poel erbij is gekomen, mag ik evenwel geen steken meer laten vallen", geeft Toon Aerts mee.

De Belgische kampioen kende in Hamme een pak tegenslag. Hij sukkelde met de ketting en zag hierdoor een podiumplaats aan zijn neus voorbijgaan. "Ik kreeg daar driemaal af te rekenen met kettingproblemen. Dat is natuurlijk drie keer te veel. Heel deze week werd er keihard aan gewerkt door mijn vader, mijn mekaniekers, de mensen van Trek en SRAM. Toch opteer ik om het risico tot een strik minimum te beperken en dit weekend met een enkel voorblad van start te gaan. Het verdere onderzoek zal bepalen of ik later opnieuw overschakel naar een dubbelblad vooraan. Het is wel heel raar dat ik driemaal op één wedstrijd zoveel pech kende, terwijl het voorheen allemaal goed liep. Ikzelf moet daar gelukkig geen krachten in steken. Ik moet me enkel maar focussen op de wedstrijden", verduidelijkt Toon Aerts.

Bij de vrouwen was Denise Betsema vorig jaar de sterkste in de duinen. De Nederlandse haalde het toen van de Britse Nikki Brammeier en de Nederlandse Annemarie Worst. Betsema staat, na een positieve antidopingtest, echter nog steeds op non-actief. Afwachten wie haar zal opvolgen.

LIVE OP PLAY SPORTS

De Telenet UCI World Cup in Koksijde is zondag vanaf 13u30 LIVE te volgen op Play Sports 3.

Mis deze events niet

Meer