Sport.be

Algemeen

Dwars door Vlaanderen krijgt er een extra helling bij

25.11.2019 | Erik Duchateau

Belga

In het Regenboogstadion van Zulte Waregem werd maandagmiddag de 75ste editie van Dwars door Vlaanderen (WorldTour) voorgesteld. Op 1 april 2020, de woensdag voor de Ronde van Vlaanderen, krijgen de renners twaalf hellingen te verteren. Dat is er één meer dan in de voorbije editie.

"Het parcours werd vooral om veiligheidsredenen aangepast", verduidelijkt parcoursbouwer Guy Delesie. "Wegens de vele obstakels op de wegen hebben we ook meer securitymotards nodig. Omdat die motoren de renners niet meer mogen voorbijsteken, moeten we werken met way-ins en way-outs, wat ervoor zorgde dat er enkele lussen aan onze omloop toegevoegd werden."

Roeselare blijft de startplaats. Na 180,4 kilometer ligt de finish op de Verbindingsweg in Waregem. "In het verleden was onze koers 200 kilometer lang. We werkten toen met een VIP-formule waarbij onze genodigden onderweg naar de renners gingen kijken. Die formule slaat niet meer aan sinds we het aantal kilometers naar 180 terugschroefden. Nu gaan we een aantal VIP's onderbrengen aan de Kluisberg, en doen we die twee keer aan, net voor en net na de Knokteberg. De Waalse kant van de Kluisberg wordt de eerste beklimming van de dag. De laatste helling is zoals altijd de Nokereberg."

"Alle WorldTour-Teams zullen aanwezig zijn. Belgisch kampioen Tim Merlier zal wellicht in de selectie zitten van Corendon-Circus. Ex-wereldkampioen Alejandro Valverde (Movistar) heeft ook al toegezegd opnieuw te zullen starten in Roeselare."

Dit jaar boekte Mathieu Van der Poel (Corendon-Circus) in Waregem zijn eerste zege in de WorldTour. In een sprint met vijf klopte de wereldkampioen in het veld de Fransman Anthony Turgis, de Luxemburger Bob Jungels, de Oostenrijker Lukas Postlberger en Tiesj Benoot.

De hellingen in de 75ste Dwars door Vlaanderen: Kluisberg, Nieuwe Kwaremont, Kluisberg, Knokteberg, Kortekeer, Steenbeekdries, Taaienberg, Berg ten Houte, Knokteberg, Vossenhol, Holstraat, Nokereberg.

Mis deze events niet

Meer