Sport.be

Algemeen

De Vuyst test positief

26.11.2019 | Erik Duchateau

Belga

Sofie De Vuyst heeft op 18 september bij een controle buiten competitie een positieve dopingtest afgelegd. Dat maakte de wielrenster van Parkhotel-Valkenburg dinsdag zelf bekend.

"Tot mijn grote verbijstering kreeg ik maandag het bericht dat er exogene steroïden in mijn urinestaal aanwezig zouden zijn", klinkt het.

"Ethisch en verantwoord proper sporten heeft bij mij altijd op de eerste plaats gestaan. Ik tast dan ook volledig in het duister over hoe dit is kunnen gebeuren. Ik ben er helemaal kapot van, de ergst mogelijke nachtmerrie is me overkomen. Mensen die me goed kennen, weten hoe ik tegenover doping en vals spelen sta. Bij eerdere berichten in de media, was ikzelf de eerste om doping te veroordelen. Ik schreeuw nu dan ook mijn onschuld uit, al besef ik dat ik op veel ongeloof zal stoten. Maar ik ga er alles aan trachten te doen om mijn onschuld aan te tonen en mijn naam te zuiveren."

"De wielersport is een prachtige sport, dit bericht doet het imago van de sport helaas geen goed en ook dat maakt me heel triest. Dat ook mijn huidige ploeg Parkhotel-Valkenburg op deze manier negatief in de aandacht komt, raakt me persoonlijk. Deze zaken zijn dan ook nog een extra drijfveer om dit alles uit te klaren, want ook de sport en het team verdienen dit niet. Een lastige periode breekt nu aan, maar strijdvaardig zal ik proberen te achterhalen hoe dit is kunnen gebeuren."

De Vuyst won dit jaar de Brabantse Pijl, in La Classique Morbihan en de Flanders Ladies Classic werd ze tweede, in de Giro eindigde ze op de vijftiende plaats. Die prestaties leverden de 32-jarige Oost-Vlaamse begin deze maand de Flandrienne-trofee op. Voor volgend seizoen tekende ze een contract bij Mitchelton-SCOTT.

OP NON-ACTIEF

"Het management van het team betreurt ten zeerste dit nieuws te ontvangen van één van onze rensters. Als team distantiëren wij ons volledig van dit mogelijk vergrijp", luidt de reactie van Parkhotel-Valkenburg.

"In afwachting van het resultaat van het B-staal en het verdere verloop van de procedure werd door het management beslist om De Vuyst, met wie het contract eind 2018 afloopt, met onmiddellijke ingang op non-actief te zetten. Dat in overeenstemming met de normen en waarden en het zero-tolerance beleid van ons team. Desalniettemin hopen we dat De Vuyst, die haar onschuld staande houdt, haar naam spoedig zal kunnen zuiveren."

"We betreuren deze zaak en blijven ons inzetten voor een gezonde, veilige en professionele omgeving, waar valsspel nimmer een plek zal krijgen."

Mis deze events niet

Meer