Sport.be

Algemeen

Hermans soleert naar de zege in Essen

07.12.2019 | Gert-Jan Weyters

Belga

Quinten Hermans (Telenet Baloise Lions) heeft de Ethias Cross in Essen gewonnen, de vijfde manche van het seizoen in dat criterium.

Hermans rondde aan het Hemelrijk in de Belgische grensgemeente een solo mooi af. Hij haalde het zo van titelverdediger Laurens Sweeck (Pauwels Sauzen-Bingoal), die uit Spanje was teruggekeerd, en de Brit Tom Pidcock. Zdenek Stybar kwam bij zijn eerste cross van het seizoen in zijn Essen niet verder dan de twaalfde plaats.

Het was Thijs Aerts die de kopstart nam. De jongere broer van Belgisch kampioen Toon, niet aan de start in Essen, hield onder meer Quinten Hermans, Jim Aernouts, Tom Meeusen, Gianni Vermeersch, Laurens Sweeck, Diether Sweeck, Dieter Vanthourenhout, en de Nederlanders David van der Poel, Thymen Arensman en Ryan Kamp achter zich. Zowel Pidcock als Stybar had zijn start compleet gemist en zij waren dan ook meteen op achtervolgen aangewezen.

In de derde ronde trok Hermans stevig door en zo sloeg hij de kloof. Bij het ingaan van de vierde ronde reed Laurens Sweeck, in het gezelschap van Meeusen, op twaalf seconden van de eenzame leider. Thijs Aerts, Jim Aernouts, Gianni Vermeersch, Diether Sweeck, Daan Soete en Ryan Kamp volgden op zestien seconden. Laurens Sweeck schudde Tom Meeusen van zich af. Halfcross was de voorsprong van de leider al opgelopen tot zeventien seconden op zijn eerste achtervolger Sweeck. Pidcock reed op plaats drie op 36 seconden.

Bij het intrekken van de laatste ronde was het dan ook duidelijk dat de top drie vastlag. Achter dit trio werd tussen Jim Aernouts, Thijs Aerts, Nicolas Cleppe, Daan Soete en Diether Sweeck fel gestreden voor de vierde plaats. Daarin haalde Thijs Aerts het na een langgerekte sprint van Diether Sweeck.

Mis deze events niet

Meer