Sport.be

Algemeen

WADA sluit Rusland vier jaar uit van internationale sportevenementen

09.12.2019 | Erik Duchateau

Belga

Rusland is vier jaar niet welkom op belangrijke internationale sportevenementen, waaronder de Olympische Spelen van volgend jaar in Tokio. Dat heeft het Wereldantidopingagentschap (WADA) bekendgemaakt in het Zwitserse Lausanne, nadat recent duidelijk werd dat de Russen dopingdata hebben gemanipuleerd.

Naast de Zomerspelen in Tokio wordt Rusland ook geweerd van onder meer de Winterspelen van 2022 in Peking en het WK voetbal van 2022 in Qatar. Het twaalfkoppig Uitvoerend Comité van het WADA kwam maandagvoormiddag unaniem tot die beslissing, aldus een woordvoerder.

Op internationale sportmanifestaties zal de Russische vlag en het Russische volkslied niet toegelaten zijn. Atleten die een onberispelijk dopingverleden kunnen aantonen, zullen wel onder neutrale vlag mogen aantreden. Rusland moet zich geen zorgen maken over het EK voetbal van volgend jaar. Het WADA liet eerder al weten dat een schorsing niet geldt voor het EK, "omdat het geen mondiaal evenement of WK is". De Rode Duivels spelen op het EK in Sint-Petersburg tegen de Russen.

Eind november adviseerde een WADA-panel om het Russisch antidopingagentschap (Rusada) te schorsen, omdat de dopingdata die in januari 2019 werden overhandigd aan het onderzoeksteam gemanipuleerd waren. Het Rusada werd in 2016 al eens geschorst naar aanleiding van een rapport waaruit bleek dat er in Rusland sprake was geweest van een grootscheeps door de staat ondersteund dopingprogramma. Tal van Russische sporters, met name in de atletiek, waren niet meer welkom bij internationale wedstrijden.

Vorig jaar in september werd het laboratorium in Moskou weer in ere hersteld, op voorwaarde dat duizenden dopingtests werden vrijgegeven. Dat gebeurde uiteindelijk erg moeizaam en niet volgens de regels.

Het Russisch Rusada heeft 21 dagen om in beroep te gaan bij het Internationaal Sporttribunaal (TAS).

Mis deze events niet

Meer