Sport.be

Algemeen

Kuurne-Brussel-Kuurne krijgt nieuw parcours

10.12.2019 | Erik Duchateau

Belga

De 72ste editie van Kuurne-Brussel-Kuurne (1.Pro), die dinsdagavond werd voorgesteld in Kortrijk en op zondag 1 maart zal gereden worden, zal er in vergelijking met eerdere edities compleet anders uitzien.

De organisatoren nemen niet minder dan 75 kilometer nieuwe wegen in hun parcours op. Het aantal hellingen werd wel teruggeschroefd van 13 naar 11, maar toch zal de tweede koers van het seizoen op de weg in ons land er een pak pittiger op worden.

De startplaats blijft behouden aan de hippodroom aan de Kattestraat van Kuurne. De finish situeert zich nog steeds op de Brugsesteenweg van diezelfde gemeente.

"De Volkegemberg en de Eikenmolen zijn nog altijd de eerste twee hellingen, maar daarna is veel veranderd", zegt koersdirecteur Peter Debaveye. "Vroeger ging het richting Onkerzeleberg, nu maken we na de Eikenmolen al een keerpunt in Zottegem. Wij willen, de veiligheid in gedachte, over bredere wegen rijden. Dit met een strikt minimum aan straatmeubilair."

Kuurne-Brussel-Kuurne werd meestal beslecht na een massasprint al kwam in de laatste editie de Luxemburger Bob Jungels wel alleen aan. "Ik vond dat het tijd om eens iets anders te doen. We hebben onze traditie als sprinterskoers, maar de laatste jaren slaagden enkele renners er wel in alleen aan te komen. Ik denk dan aan Jasper Stuyven (2016) en Jungels. De rasspurters zullen het door het nieuwe parcours moeilijker krijgen. De Zwalmstreek zorgt voor golvende wegen, waar de wind vrij spel heeft."

"Ronse is nu zowat het hart van onze koers. Met de Bossenaarstraat en de zijkant van de Taaienberg. In Etikhove hebben we een totaal nieuwe helling opgenomen. Ook de Mont Saint-Laurent wordt voor het eerst aangedaan. Via Vloesberg keren we terug naar de Kluisberg en komen we zo weer op ons vertrouwde parcours terecht. Dit tot we net voor het Vossenhol richting Bellegem koers zetten voor een pittige kasseizone. Eens in Kuurne vatten we de enige plaatselijke ronde van 15 kilometer aan."

De hellingen: Volkegemberg, Eikenmolen, Bossenaarstraat, Mont Saint-Laurent, La Houppe, Kanarieberg, Kruisberg, Hotond, Knokteberg, Oude Kwaremont, Kluisberg.

NOG VIER WILDCARDS

Op Jumbo-Visma na zullen alle WorldTeams aan de start van de 72ste Kuurne-Brussel-Kuurne komen. Met Sport Vlaanderen-Baloise, Circus - Wanty Gobert en Total-Direct Energie zijn ook drie procontinentale teams zeker van deelname. Rest de organisatie nog vier wildcards uit te reiken.

"Het enige WorldTeam dat niet op onze invitatie wil ingaan is Jumbo-Visma. Dat is de ploeg van onder anderen Dylan Groenewegen, de winnaar van 2018", meldt organisator Geert Penez. "Blijkbaar past Kuurne-Brussel-Kuurne niet in hun programma. We zien wel of ze alsnog komen. Wij hebben alvast nog vier wildcards over."

"Movistar was vorig jaar van het eerst van de partij en ze waren er meteen voor te vinden om ook in 2020 deel te nemen. Daar zijn we best tevreden mee. Wij kregen een pak aanvragen binnen om startrecht te krijgen. We wachten nog wat af, maar echt lang zal het niet meer duren voor wij alle deelnemende ploegen kennen."

"Ons nieuw parcours moet het allemaal nog mooier, boeiender en vooral veel veiliger maken. Er zitten enkele nieuwe hellingen in, wat Kuurne-Brussel-Kuurne weer tot iets heel bijzonder maakt. Wij willen geen flauwe kopie worden van zeg maar de Ronde van Vlaanderen. Wij blijven onze eigen weg inslaan, zonder naar andere organisaties te kijken. Dat is Kuurne-Brussel-Kuurne ten voeten uit."

Mis deze events niet

Meer