Sport.be

Algemeen

Familie Sweeck in rouw na overlijden grootvader Alfons

14.12.2019 | Erik Duchateau

Belga

Vrijdagavond is Alfons Sweeck op 83-jarige leeftijd overleden. Hij was de grootvader van veldrijders Laurens, Diether en Hendrick Sweeck. Alfons Sweeck was in de jaren '50 en '60 zelf een niet onsuccesvol profrenner.

Alfons Sweeck was drie jaar prof, van 1959 tot 1962 en reed voor de ploeg De Groene Leeuw. 1960 was zijn topjaar met een ritzege in de Ronde van Spanje en een 16de plaats in de eindstand. Later dat jaar werd hij eindwinnaar in de Ronde van België, de voorloper van de huidige Baloise Belgium Tour.

Op de website van de veldrijdende gebroeders Sweeck lezen we hoe die overwinning in de Ronde van België gevierd werd. "Zijn supporters organiseerden een parade doorheen de omringende straten van zijn woonst te Keerbergen. Als kers op de taart werd hij, uitgerekend op die dag, ook nog de trotse vader van zijn eerste zoon Patrick. Enkele jaren nadien volgden Geert en Stefaan. Stefaan kreeg op zijn beurt ook drie zonen: Hendrik, Laurens en Diether, die al snel de liefde voor de fiets oppikten."

Alfons Sweeck was een grote supporter van zijn kleinzonen en kwam hen door de jaren heen geregeld aanvuren langs de rand van het parcours. Laurens Sweeck zou zaterdag normaal gezien de voor de DVV Verzekeringen Trofee meetellende Soudal Hotondcross in Ronse rijden, maar laat verstek gaan. Zijn volgende cross wordt de Telenet UCI World Cup in Namen op 22 december.

De afscheidsviering van Alfons Sweeck vindt plaats in de Sint-Michielskerk in Keerbergen op donderdag 19 december 2019 om 11u30.

Mis deze events niet

Meer