Sport.be

Algemeen

Van der Poel demonstreert, eindzege voor Aerts (VIDEO)

26.01.2020 | Niels Dirkx

Belga

Toon Aerts (Telenet Baloise Lions) heeft zich zondag voor het tweede jaar op rij verzekerd van de eindzege in de wereldbeker veldrijden met een tweede plaats in het Nederlandse Hoogerheide. De zege in de slotmanche ging naar wereldkampioen Mathieu van der Poel (Alpecin-Fenix), zijn 23e overwinning van het seizoen.

Afgaand op de wedstrijden in de jeugdcategorie├źn en bij de dames leken we af te stevenen op een gesloten koers bij de mannen, maar daar besliste wereldkampioen Mathieu van der Poel anders over. Hij trok meteen fel van leer en trok het hele pak op een lint. Enkel Toon Aerts schoof mee in zijn wiel en zag wellicht even sterretjes. Wout van Aert, gestart op de vierde rij, begon aan een lange inhaalrace.

Van der Poel keek niet om, Aerts bezweek niet en plots temporiseerde de wereldkampioen op het eind van de openingsronde. Plots telde de kopgroep 17 renners. Van Aert schoof op, net zoals Tom Pidcock. Ook de troepen van Jurgen Mettepenningen lieten zich voor het eerst zien.

Van der Poel nestelde zich intussen in het midden van het pak en het tempo stokte. Aerts wilde wel en versnelde vooraan, maar net zoals bij de dames was het moeilijk om het verschil te maken op het snelle parcours.

Afwisselend kwam iedereen vooraan wel eens postvatten, maar wegrijden deed niemand. Tot Aerts nog eens op kop kwam in de vijfde ronde. Pidcock, Iserbyt, Vanthourenhout, Nieuwenhuis en Van der Poel sloten aan, Van Aert zat iets te ver en moest daarna het gaatje dichten. Vervolgens was het aan Laurens Sweeck om even te versnellen, Van der Poel volgde gezwind.

Op de enige strook waar het verschil kon gemaakt worden, bracht de Nederlander dat ook voor elkaar. Sweeck moest passen, hij sloeg in geen tijd een kleine kloof. Bij de passage aan de finish telde hij zes seconden voorsprong op Iserbyt en Aerts. De anderen volgden op negen seconden.

Van der Poel bouwde zijn voorsprong rustig uit en soleerde naar de zege. In de strijd om plek twee vochten Iserbyt en Aerts een mooi duel uit. Het was Aerts die uiteindelijk het laken naar zich toe trok. Iserbyt finishte als derde. Van Aert eindigde als achtste.

De eindwinst in de wereldbeker is voor Toon Aerts met 577 punten, voor Eli Iserbyt (531) en Michael Vanthourenhout (492).

Mis deze events niet

Meer