Sport.be

Algemeen

Thibau Nys sluit topseizoen af met overwinning in Rectavit GP Leuven

22.02.2020 | Gert-Jan Weyters

Belga

Thibau Nys heeft in Leuven de puntjes op de i geplaatst na een topseizoen bij de junioren. De drievoudig kampioen soleerde naar zijn 22ste overwinning op 26 crossen. Yorben Lauryssen en Mathis Avondts stonden mee op het podium.

Een duidelijk gemotiveerde Nys hield niet lang rekening met zijn tegenstander en de stevige wind in Leuven. De wereldkampioen ging in de eerste ronde aan de haal en de interessantste koers werd achter hem gereden. Yorben Lauryssen, Mathis Avondts en Ward Huybs leidden de achtervolging, tot die laatste afviel met materiaalpech. Pas in het slot kon hij komen aansluiten, maar toen was het vet van de soep.

Nys reed met een dikke smile over de meet, de laatste keer dit seizoen als junior. Wellicht wacht hem begin volgende seizoen een zware dobber: als eerstejaarsbelofte kan hij bij zijn eerste cross al uitkomen... tegen de profs. Achter de zoon van ging Lauryssen de sprint winnen van Avondts en Huybs.

Nys: "Wou mijn eigen ding doen"

"Ik had een lekke band halverwege de koers", vertrouwde Nys toe. "Gelukkig was het maar een leegloper. Ik was even aan het twijfelen of het effectief een lekke band was en ging daarom eerst niet wisselen. Pas na de materiaalpost had ik door dat het echt een lekke band was. Gelukkig verloor ik maar enkele seconden." Er stond redelijk wat wind, maar daar trok de leider zich niets van aan. "Ik wou mijn eigen ding doen. En mochten ze terugkeren, dan heb ik nog steeds een goede laatste ronde in de benen. Het is mijn laatste cross, maar ik mag natuurlijk terugkijken op een geweldig seizoen. 22 zeges op 26 deelnames en drie titels: daarmee kan ik al eens thuiskomen."

Nys vertrekt zaterdagavond nog op skivakantie. "Even wat uitrusten, maar ik hoop dat ik snel weer in actie kan komen. Niets doen is niks voor mij."

Lauryssen: "Wind zorgt voor meer nadenken"

"We reden bijna de hele wedstrijd met drie, dus het was niet makkelijk om het verschil te maken", aldus de tweede in de wedstrijd. "De wind zorgt ervoor dat je meer moet nadenken. Op stukken waar de wind in het nadeel blaast, moet je zien dat je uit de wind zit. Volgend seizoen zet ik een belangrijke en moeilijke stap naar de beloften. Ik wil er me blijven spiegelen aan mijn leeftijdsgenoten, topvijf daarin houden moet het objectief zijn. Ik heb een goed seizoen achter de rug met twee overwinningen en selecties voor de kampioenschappen."

Avondts: "Perspectieven geopend naar volgend seizoen"

Voor de eerstejaars Mathis Avondts is zijn derde plaats toch een kers op de taart van een mooi seizoen. "Het was door de wind wat meer tactisch. Op sommige stukken voelde je het echt wel blazen. In het bos viel het nog wel mee. Ik zat bij de sprint niet direct in het wiel van Yorben en hij reed een sterke sprint. Ook Ward kwam nog opzetten, maar die kon ik nog nipt afhouden."

"Ik ben tevreden met mijn seizoen, ik haal hier mijn tweede podiumplaats van het seizoen. Dat opent perspectieven naar volgend jaar toe met de wereldbekers en de kampioenschappen. Deze tweede podiumplaats op het einde van het seizoen; daar kan ik heel tevreden mee zijn."

Mis deze events niet

Meer