Sport.be

Algemeen

Yates doet gooi naar eindzege UAE Tour met ritwinst op Jebel Hafeet

25.02.2020 |

Belga

Adam Yates heeft de derde etappe in de UAE Tour gewonnen. De Brit van Mitchelton-Scott haalde het na 184 km van Al Qudra Cycle Track naar Jebel Hafeet met ruim een minuut voorsprong op Tadej Pogacar en Alexey Lutsenko. Hij neemt de leiderstrui over van Caleb Ewan, die maandag won.

Vandaag stond in de UAE Tour de eerste bergrit met aankomst bergop gepland. De slotklim, Jebel Hafeet, wordt deze week twee keer aangedaan bij gebrek aan andere beklimmingen in de buurt. Vier renners kozen het ruime sop in een verzengende hitte van 35 graden. Het viertal bestond uit Umberto Marengo en drie Belgen Jasper De Buyst, Stijn Steels en Victor Campenaerts. Het kwartet kreeg een maximale voorgift van 7'45. Dan vond het UAE Team Emirates van Tadej Pogacar het welletjes geweest.

De troepen van Pogacar kregen steun uit de hoek van Trek-Segafredo, CCC en Mitchelton-Scott. De vier werkten goed samen, ondanks dat UAE een poging ondernam om het peloton in waaiers te trekken. Op 15 kilometer van de finish zakte de voorsprong van de leiders onder de minuut. Campenaerts zou net zoals gisteren als laatste gegrepen worden net voor het ingaan van de laatste tien kilometer.

Quentin Jauregui was de eerste aanvaller op de slotklim Jebel Hafeet. De Fransman werd bij de lurven gevat door het werk van CCC, het sein voor Victor de la Parte om zijn kans te gaan. De Spanjaard van CCC sloeg een klein kloofje, maar toen Adam Yates zijn duivels ontbond, was hij eraan voor de moeite. In het zog van Yates sloten ook Alexey Lutsenko en David Gaudu aan. Opvallend: topfavoriet Pogacar hield de benen stil.

Van Alejandro Valverde, in het verleden twee keer winnaar op Jebel Hafeet, was intussen geen spoor meer. Yates versnelde nog een keer op vijf kilometer van de streep en liet zo zijn metgezellen achter. Pogacar besloot dan toch in de tegenaanval te trekken. Hij naderde Lutsenko en Gaudu snel, maar wist niet door te stomen naar Yates. Pogacar zou tweede worden op 1'03 van ritwinnaar Yates, die een serieuze optie op eindwinst neemt.

Morgen zijn de sprinters opnieuw aan zet in de UAE Tour.

Mis deze events niet

Meer