Sport.be

Algemeen

Duplantis schrijft geschiedenis in Rome, BR voor Broeders

18.09.2020 | Kersten Steurbaut

Belga

Het wereldrecord heeft hij al een tijdje in handen, donderdag realiseerde hij ook de hoogste sprong outdoor. Armand ?Mondo? Duplantis ging tijdens de Wanda Diamond League Meeting in het Stadio Olimpico in Rome over 6m15. Landgenoot Ben Broeders verbeterde het Belgisch record.

Het Zweedse wonderkind Armand Duplantis (20) heeft tijdens de Wanda Diamond League meeting in Rome zijn status als 's werelds beste polsstokspringer nog wat kracht bijgezet. In februari sprong hij tijdens de World Indoor Tour al over 6m17 en 6m18, een hoogte die als officieel als wereldrecord indoor en outdoor wordt erkend.

In openlucht had echter nog niemand hoger gesprongen dan de 6m14 van Sergey Bubka in 1994. Na 26 jaar wachten heeft de Oekraïner een opvolger gekregen. Na dertien pogingen op 6m15 tijdens eerdere meetings zette Duplantis het record in openlucht in Rome met één centimeter scherper.

Duplantis begon de wedstrijd met twee pogingen op 5m85, gleed daarna over zes meter en legde de lat daarna op 6m15. Bij zijn eerste sprong raakte hij de lat nog met de borst, bij de tweede poging kende hij meer succes.

"Ik heb de mat geraakt, maar ik zit met mijn hoofd nog in de wolken", reageerde een dolgelukkige Duplantis. "Dit is het gevoel waar je van droomt, maar het voelt toch een beetje surreëel aan. Die 6m15 in openlucht was zo belangrijk voor mij. Ik had het wereldrecord al in handen, maar wilde ook tonen dat ik outdoor de beste ben."

Belgisch record voor Broeders, Diamond League record voor Kiplimo

In het spoor van Duplantis werd Ben Broeders tweede met een sprong over 5m80, een evenaring van zijn beste sprong ooit indoor en een verbetering van het Belgisch record in openlucht.

In een thriller op de 3000 meter haalde Jacop Kiplimo (7:26:64) het voor Jakob Ingebritsen (7:27:05) en Stewart McSweyn (7:28:02). Het trio was goed voor drie nationale record, de tijd van Kiplimo was eveneens goed voor de snelste tijd sinds 2007 en een Diamond League-record.

Mis deze events niet

Meer