Sport.be

Atletiek

Filter op sport en datum

  • 26 mrt

  Atletencommissie is tevreden met uitstel Olympische Spelen

  De atletencommissie van de Internationale Atletiekbond IAAF schaart zich achter de beslissing van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) om de Olympische Spelen van Tokio uit te stellen naar 2021. "Deze beslissing biedt de atleten niet alleen de duidelijkheid waarnaar ze op zoek waren in deze moeilijke tijden, maar laat de atleten ook toe te focussen op gezond te blijven en te helpen in de strijd tegen deze ongeziene wereldwijde gezondheidscrisis", luidt het donderdag in een communiqué.

 • 02 apr
  • 02 apr

  Olympische marathon ook in 2021 in Sapporo

  De olympische marathon zal ook in 2021 niet in Tokio, maar in het koelere Sapporo gelopen worden. Dat bevestigde het Internationaal Olympisch Comité donderdag. "Aan het wedstrijdprogramma wordt niets veranderd", verklaarde IOC-sportdirecteur Kit McConnell.

  • 02 apr

  Thiam maakt kans op prijs voor Europese Atlete van maand maart

  Nafi Thiam heeft een nominatie in de wacht gesleept voor de prijs van Europese Atlete van de maand maart. Dat heeft de Europese atletiekbond European Athletics (EA) donderdag gemeld.

  • 02 apr

  Bashir Abdi bij genomineerden voor Europese atleet van de maand maart

  Bashir Abdi is een van de vijf genomineerden voor de trofee voor de Europese atleet in de maand maart, zo maakte European Athletics donderdag bekend. De 31-jarige Gentenaar zorgde op 1 maart voor een stunt van formaat door in de marathon van Tokio als tweede te eindigen, in een Belgisch record van 2u04:49. Daarmee werd hij de op een na snelste Europeaan aller tijden.

  • 02 apr

  Organisatie EK atletiek van 2022 in München houdt voorlopig vast aan datum

  De organisatoren van het EK atletiek in München van 2022 (11-21 augustus) willen voor hun event vasthouden aan de voorziene data. Dat heeft Marc Jörg, de CEO van de European Championships, donderdag bevestigd. De huidige coronacrisis gooit de sportkalender helemaal om. De Olympische Spelen in Tokio, die normaal deze zomer op de planning stonden, werden met een jaar uitgesteld naar de zomer van 2021. Als gevolg hiervan verschoof wereldatletiekbond World Athletics het WK atletiek van 2021 in het Amerikaanse Eugene op zijn beurt met een jaar. 2022 lijkt op die manier een bijzonder druk atletiekjaar te worden, met naast het EK en WK ook nog de Commonwealth Games (27 juli-7 augustus in Birmingham).

  • 02 apr

  Athletics Integrity Unit kan niet alle dopingtesten uitvoeren

  Vanwege de pandemie van het coronavirus wordt het antidopingprogramma van de Athletics Integrity Unit (AIU) op korte termijn zwaar verstoord. In de huidige omstandigheden is het voor de AIU immers niet mogelijk om alle dopingtesten uit te voeren."De Athletics Integrity Unit voert wereldwijd in meer dan honderd landen dopingcontroles uit", klinkt het in de mededeling. "In heel wat landen zijn er echter maatregelen genomen, zoals social distancing dat impliceert dat er een minimumafstand in acht genomen moet worden om contact te vermijden."

 • 29 mrt
  • 29 mrt

  Coe over uitstel Spelen: 'Wilden atleten mentale onrust besparen'

  De voorzitter van de Internationale Atletiekfederatie, de Brit Sebastian Coe, heeft zondag in een gesprek met de Britse radiozender TalkSport laten vallen dat het uitstel van de Olympische Spelen in Tokio, die voorzien waren tussen 24 juli en 9 augustus, de atleten heeft bespaard van veel "mentale onrust". Afgelopen dinsdag beslisten het Internationaal Olympisch Comité (IOC) en de Japanse regering om de Spelen omwille van het coronavirus uit te stellen tot ten laatste de zomer van 2021.

 • 27 mrt
  • 27 mrt

  Coe beseft dat flexibiliteit nodig zal zijn

  Nu de Olympische Spelen van 2020 in Tokio uitgesteld zijn, is het niet duidelijk of de wereldkampioenschappen atletiek volgend jaar in Eugene (Oregon) op de geplande data door kunnen gaan. Het WK staat voor 6 tot 15 augustus op de kalender, de Spelen worden naar de zomer, of mogelijk het voorjaar, van 2021 verschoven. "Zolang er geen nieuwe datum voor de Spelen is, kunnen we weinig beginnen", verklaarde Sebastan Coe, voorzitter van World Athletics, vrijdag. "Het is nodig dat er snel een beslissing komt, zodat er tijd is om alle opties af te wegen. Ook de atleten hebben nood aan duidelijkheid. Het is evident dat er flexibiliteit nodig zal zijn."

  • 27 mrt

  Silnov en Antyukh aangeklaagd voor doping

  Twee olympische atletiekkampioenen uit Rusland zijn aangeklaagd wegens doping. Het gaat om hoogspringer Andrei Silnov en hordeloopster Natalya Antyukh. Silnov won olympisch goud in Peking 2008 en Antyukh zegevierde in Londen 2012 op de 400 meter horden. De twee Russen zijn op grond van het rapport van de Canadese onderzoeker Richard McLaren over de mistoestanden op dopinggebied in de Russische sportwereld in staat van beschuldiging gesteld.

  • 27 mrt

  Rop krijgt twee jaar schorsing voor overtredingen tegen whereabouts

  De Keniaanse atleet Albert Rop, die uitkomt voor Bahrein, is vrijdag door de Athletics Integrity Unit voor twee jaar geschorst vanwege overtredingen tegen de whereabouts. De 27-jarige Rop is met terugwerkende kracht geschorst vanaf 24 september 2019. Zijn resultaten tussen april en september 2019 worden geschrapt.

  • 27 mrt

  Geen Diamond League in mei

  Opnieuw zijn enkele meetings in de Diamond League atletiek uitgesteld vanwege het coronavirus. Het gaat om de wedstrijden in het Zweedse Stockholm (24 mei), het Italiaanse Rome (28 mei) en het Marokkaanse Rabat (31 mei). Vorige week sneuvelden al de meetings in Qatar en China. De DL-seizoensopener kan nu de meeting in het Amerikaanse Eugene (Oregon) op 7 juni worden. Ook de AG Memorial Van Damme in Brussel (4 september) maakt deel uit van de Diamond League.

 • 25 mrt
  • 25 mrt

  Gatlin wil ook in 2021 in Tokio staan

  De Amerikaanse spurter Justin Gatlin, momenteel 38, verwacht ook volgend jaar nog klaar te zullen zijn voor deelname aan de Olympische Spelen. Dat verklaarde de goudenmedaillewinnaar van de Spelen in 2004 op de 100 meter woensdag aan TMZ Sports. Dinsdag besliste het Internationaal Olympisch Comité (IOC) de Spelen in Tokio omwille van het coronavirus uit te stellen tot ten laatste de zomer van 2021."Ik weet dat veel mensen denken dat de tijd mij en andere oudere atleten minder gunstig is, maar dat is in mijn geval onjuist", verklaarde Gatlin

  • 25 mrt

  Europese atletiekfederatie bestudeert uitstel EK

  De Europese atletiekfederatie heeft woensdag in een persbericht bevestigd dat het momenteel bekijkt of het EK atletiek, voorzien van 25 tot 30 augustus in Parijs, kan doorgaan. Het EK zou, na het uitstellen van de Olympische Spelen omwille van het coronavirus, de enige grote afspraak in de atletieksport zijn dit seizoen.

  • 25 mrt

  Topsportcoördinator Smith tevreden met uitstel Spelen

  Rutger Smith, de topsportcoördinator van de Vlaamse Atletiekliga, vindt het uitstellen van de Olympische Spelen in Tokio naar 2021 een verstandige beslissing. Zelf had hij een uitstel met twee jaar verwacht, zo liet hij woensdag weten aan Belga. "Als je kijkt naar de situatie, is het de juiste beslissing", zegt Smith over het uitstellen van de Spelen. "Ik weet natuurlijk ook wel dat het - als ik mij indenk ik de sporters - jammer is voor velen. Maar de gezondheid van de sporters en iedereen die in Tokio is moet gegarandeerd kunnen worden."

  • 25 mrt

  Kimeli over uitstel Spelen: 'Mag sportief geen probleem vormen'

  Isaac Kimeli liet zich niet verrassen door het uitstel. "De Olympische Spelen uitstellen was een verstandige keuze", zegt hij aan Belga. "De gezondheid van de mensen gaat voor. Sportief mag het voor mij geen probleem zijn, in 2021 ben ik nog sterker. Het wordt wel iets moeilijker om de komende maanden de motivatie te vinden. Trainen zonder doel is niet makkelijk."

  • 25 mrt

  Claes en Broeders vinden uitstel Spelen begrijpelijk, maar vinden het ook zonde

  "Het zijn trieste dagen, maar het is wat het is", zegt Ben Broeders aan Belga. "Ik zal er toch verder mee moeten leven. Ik blijf ook gewoon doortrainen. Er is altijd werk aan de winkel." Hanne Claes is eveneens ongelukkig. "Om eerlijk te zijn ben ik verdrietig over het uitstel van de Spelen", schrijft ze op Instagram. "Wij atleten geven ons leven voor de sport. Maar wat nu aan het gebeuren is in de wereld, is zo veel groter dan sport, de volksgezondheid en het redden van levens gaan voor. Al wat we nu kunnen doen is het opvolgen van de richtlijnen en geduldig zijn. Er is veel onzekerheid, maar één ding weet ik zeker: mijn 'road to Tokyo' gaat verder, met dezelfde motivatie en hetzelfde doel. Als het moment eindelijk komt, zal ik er meer dan klaar voor zijn."

  • 25 mrt

  Marathon van Praag zoekt datum in najaar

  De marathon van Praag kan op 3 mei vanwege het coronavirus niet doorgaan. De Tsjechische organisatie maakte woensdag bekend een nieuwe datum in het najaar te zoeken. De halve marathon stond op 28 maart geprogrammeerd. Daarvoor wordt 6 september als nieuwe datum geopperd.

  • 25 mrt

  Geen meerkamp in Götzis dit jaar

  Er wordt dit jaar geen Hypomeeting in het Oostenrijkse Götzis gehouden. De traditionele afspraak met 's werelds beste meerkampers stond op 30 en 31 mei op het programma, maar werd woensdag geannuleerd. "Het is met pijn in het hart dat wij de 46e editie van de Hypomeeting vanwege het coronavirus voor het eerst moeten afzeggen", laat de organisatie weten. "De gezondheid van de atleten en atletes, het publiek, de 400 vrijwilligers en alle andere partners komt voor ons op de eerste plaats. Zoals het er vandaag uitziet, hebben wij daaromtrent voor eind mei geen waarborgen. Een annulatie is de enige juiste beslissing. Sport is belangrijk maar andere zaken zijn vandaag belangrijker."

  • 25 mrt

  Felix gaat door

  De Amerikaanse sprintvedette Allyson Felix geeft haar droom om te schitteren op de Spelen van Tokio niet op. Ook al is ze intussen 34 en zijn de Olympische Spelen met (maximaal) een jaar uitgesteld, toch blijft Felix ambitieus. "Ik weet niet wat de toekomst brengt, maar mijn doelen zijn niet veranderd. Ik hoop nog altijd opnieuw van de ervaring te kunnen proeven om weer op dat (olympisch) podium te kunnen stappen", zegt ze in het Amerikaanse blad Time.

 • 24 mrt
  • 24 mrt

  Nafi Thiam: 'Ik zie mezelf wel hoog- of verspringen op het EK in Parijs'

  Olympisch kampioene zevenkamp Nafi Thiam liet dinsdag weten dat ze niet van plan is om in 2020 aan een meerkamp deel te nemen. Hoog- of verspringen op het EK in Parijs ziet ze wel zitten. Het EK atletiek staat voorlopig nog altijd op de kalender, van 26 tot 31 augustus in Parijs. "Ik heb geen idee of het zal doorgaan, maar ik blijf op de Spelen focussen", aldus Thiam. "Dat is nog veraf, maar voor mij is het geen probleem om gemotiveerd te blijven. Een jaar zonder groot doel kan zelfs deugd doen, dan kan ik rustig mijn basis uitbouwen. Als Europese moet ik elk jaar pieken, terwijl de Amerikanen regelmatig een rustjaar kennen."

  • 24 mrt

  WK atletiek U20 afgelast

  Het wereldkampioenschap atletiek U20, dat van 7 tot 12 juli in het Keniaanse Nairobi plaats zou vinden, wordt wegens de coronapandemie afgelast. Dat deelde World Athletics dinsdag mee. Er wordt een nieuwe datum gezocht.

  • 24 mrt

  Van der Plaetsen ontgoocheld met uitstel Spelen: "Voor mij alleen maar nadelen"

  Niet iedereen reageert even enthousiast op het uitstellen van de Olympische Spelen naar 2021. Tienkamper en voormalig Europees kampioen Thomas Van der Plaetsen toonde zich op Instagram bijzonder ontgoocheld.

  • 24 mrt

  Naert zal ook in 2021 klaar zijn voor Spelen

  Koen Naert is blij met de beslissing om de Olympische Spelen in Tokio tot 2021 uit te stellen. "Het is goed dat er een snelle beslissing genomen is, bedankt daarvoor", reageerde de marathonloper op Instagram. "De atleten kunnen dit aanvaarden. Ze kunnen hun programma aanpassen en de focus verleggen."

  • 24 mrt

  World Athletics wil samenzitten met IOC voor nieuwe datum Spelen

  Wereldatletiekbond World Athletics onthaalt het besluit van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) van dinsdagmiddag om de Olympische Spelen van komende zomer in de Japanse hoofdstad Tokio (24 juli-9 augustus) wegens de coronacrisis uit te stellen tot volgend jaar positief. "Deze beslissing is wat de atleten wilden", klinkt het in een mededeling. "Zij krijgen nu, net als de officials en vrijwilligers, zekerheid in deze historische en hachelijke tijden."

  • 24 mrt

  Lavillenie juicht beslissing IOC toe

  Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) bevestigde dinsdagmiddag dat de Olympische Spelen van komende zomer in de Japanse hoofdstad Tokio (24 juli-9 augustus) wegens de coronacrisis uitgesteld zijn tot volgend jaar. "Een gewicht valt van onze schouders", reageert de Fransman Renaud Lavillenie, meervoudig olympisch medaillist in het polsstokspringen.

  • 24 mrt

  Beringds: 'Voor ons is dit zeer dramatisch'

  Voor Eline Berings (33) is de dinsdag genomen beslissing om de Olympische Spelen in Tokio niet in 2020 en ten laatste in de zomer van 2021 te laten plaatsvinden, een dikke streep door de rekening. De hordeloopster stoomde zich na heel wat blessureleed klaar voor haar vermoedelijk laatste jaar als atlete. "Dus... na een carrière die startte in 2003, beslis je een laatste olympisch jaar te doen en dan gaan het WK indoor en de Olympische Spelen niet door. En schiet er nog een EK over?", tweette Berings. "Ik weet dat sport op dit moment 'onbelangrijk' lijkt, maar voor ons atleten is dit zeer dramatisch."

  • 24 mrt

  FBK Games in Hengelo moeten ook wijken door coronavirus

  De 39e editie van de FBK Games in het Nederlandse Hengelo gaat dit jaar niet door vanwege de coronacrisis, zo werd dinsdag bekendgemaakt. Het atletiekgala was gepland op maandag 1 juni.De extra maatregelen die de Nederlandse overheid op maandag aankondigde en waarin samenkomsten tot 1 juni zijn verboden, hebben geleid tot dit besluit van de organisatie.

  • 24 mrt

  Vlaamse Atletiekliga volgt standpunt World Athletics rond uitstel Spelen

  De Vlaamse Atletiekliga staat achter het standpunt van wereldatletiekbond World Athletics en de vraag aan het Internationaal Olympisch Comité IOC om de Olympische Spelen in Tokio (24 juli-9 augustus) wegens de coronacrisis uit te stellen naar een nader te bepalen datum. Dat heeft de liga dinsdag laten weten. "De huidige coronasituatie heeft niet alleen België, maar de hele wereld in zijn greep. Wij vinden het onverantwoord om de Spelen op de geplande datum door te laten gaan", klinkt het in een mededeling. "De gezondheid van onze atleten en begeleiders, familie en naasten is op dit moment prioritair. Atleten doen er altijd alles aan en gaan tot het uiterste om hun doelen te bereiken. Door duidelijkheid te creëren kan het IOC de onrust die er heerst bij atleten wegnemen en dalen de gezondheidsrisico's."

 • 23 mrt
  • 23 mrt

  Belgische atletiekbond gelast alle competities af tot en met 10 mei

  De Koninklijke Belgische Atletiekbond (KBAB) heeft beslist om alle competities af te gelasten tot en met 10 mei. Vanaf 11 mei hoopt de KBAB de competitie te hervatten voor zover de overheidsmaatregelen in verband met het coronavirus dit toelaten, zo klinkt het maandag.

  • 23 mrt

  Coe: "Spelen niet haalbaar en wenselijk"

  Sebastian Coe, voorzitter van de internationale atletiekbond World Athletics, noemt het organiseren van de Olympische Spelen in Tokio (24 juli-9 augustus) deze zomer "niet haalbaar en wenselijk". Het Internationaal Olympisch Comité IOC liet eerder weten binnen de vier weken met een beslissing te komen over een mogelijk uitstel van de Spelen in het licht van de coronacrisis.

  • 23 mrt

  World Athletics bereid met IOC samen te werken om nieuwe datum te zoeken

  Wereldatletiekbond World Athletics laat zondag weten bereid te zijn om met het Internationaal Olympisch Comité (IOC) te overleggen over een nieuwe datum voor de Olympische Spelen in Tokio (24 juli-9 augustus). Het IOC liet eerder weten binnen de vier weken met een beslissing te komen over een mogelijk uitstel van de Spelen in het licht van de coronacrisis.

  • 23 mrt

  Carl Lewis pleit voor Spelen in 2022

  Voormalig atleet Carl Lewis, negen keer olympisch kampioen in de sprintnummers en het verspringen, pleit voor een uitstel van de Spelen tot 2022. "Dat geeft na de pandemie meer tijd voor de voorbereiding." "De Zomerspelen in Tokio komen dan kort na de Winterspelen in Peking. Ze kunnen er zo een olympisch feestjaar van maken." Tot 1992 vonden de Winterspelen telken in hetzelfde jaar als de Zomerspelen plaats.

 • 22 mrt
  • 22 mrt

  Coe verwacht snel duidelijkheid over Olympische Spelen

  Sebastian Coe verwacht dat het snel duidelijk wordt of de Olympische Spelen van Tokio dit jaar doorgaan. "Dat kan de komende dagen of weken wel duidelijk worden", zegt de voorzitter van de internationale atletiekbond.

 • 20 mrt
  • 20 mrt

  Marathon Rotterdam maakt nieuwe datum bekend

  De marathon van Rotterdam is verschoven naar zondag 25 oktober. Het hardloopfestijn zou aanvankelijk op 5 april worden gehouden. Door de mondiale uitbraak van het nieuwe coronavirus besloot de organisatie het evenement vorige week tot nader order uit te stellen.

 • 19 mrt
  • 19 mrt

  Sebastian Coe: 'Sommige atleten hebben in aanloop naar Spelen niet dezelfde kansen'

  De coronacrisis stuurt de voorbereiding van heel wat olympische atleten grondig in de war. Sebastian Coe, voorzitter van World Athletics, beseft het probleem maar hij vindt het te vroeg om over een uitstel van Tokio 2020 te spreken."Uit sommige rapporten blijkt dat China er stilaan weer bovenop komt. Maar als je in Europa woont en een Italiaanse langeafstandsloper bent die thuis moet blijven, dan sta je voor een enorme uitdaging", zegt Coe in een gesprek met The Times. "In onze sport moet iedereen gelijke kansen krijgen, dat is altijd onze filosofie geweest, maar de realiteit is dat dit nu niet altijd het geval is. Sommigen kunnen niet deftig trainen, hebben geen toegang tot atletiekbanen of indoorfaciliteiten. Hen proberen we te helpen. Als je vandaag in Italië, Spanje of Frankrijk bent, is het heel ingewikkeld."

 • 18 mrt
  • 18 mrt

  Organisatie 20km door Brussel beslist eind maart

  Het is voorlopig onduidelijk of de 41e editie van de 20 km door Brussel kan doorgaan. De erg populaire loopwedstrijd, die zo'n 40.000 deelnemers naar de hoofdstad lokt, staat op 31 mei geprogrammeerd. Maar het coronavirus kan roet in het eten gooien. "Eind maart wordt een beslissing genomen", zegt organisatrice Carine Verstraeten aan Belga. "We volgen de situatie dag na dag op. Maar het zal een klein mirakel zijn als we het op tijd kunnen regelen en alles normaal kan verlopen op 31 mei."

  • 18 mrt

  Voorzitter Europese Atletiekbond krijgt beroerte

  Svein Arne Hansen, voorzitter van de Europese atletiekbond European Athletics, is bij zijn thuis op 15 maart slachtoffer geworden van een beroerte. Dat heeft de federatie dinsdag laten weten.

 • 17 mrt
  • 17 mrt

  Diamond League stelt eerste drie meetings uit

  De Diamond League atletiek start dit seizoen omwille van de ontwikkelingen rond het coronavirus pas op 24 mei in Stockholm. Dat maakte de verzameling van atletiekwedstrijden op haar website bekend. De meetings in Doha (17 april), een nog te bepalen stad in China (9 mei) en Shanghai (16 mei) vallen in het water.

 • 15 mrt
  • 15 mrt

  China herademt met eerste atletiekmeeting

  Voor het eerst sinds de uitbraak van het coronavirus heeft China weer een atletiekmeeting georganiseerd. Dat heeft de Internationale atletiekbond World Athletics zondag laten weten. Het event vond indoor in Peking plaats, zonder publiek.

  • 15 mrt

  Nederlands Olympisch Comité sluit trainingscentra voor topsporters

  De overkoepelende Nederlandse sportorganisatie (NOC*NSF) sluit voorlopig de trainingscentra voor topsporters in Nederland. De sportkoepel heeft dat besloten vanwege de uitbraak van het nieuwe coronavirus. "We willen ons strak houden aan de overheidsrichtlijnen om verdere verspreiding van het virus te voorkomen", zegt Maurits Hendriks, technisch directeur van NOC*NSF.

  • 15 mrt

  Olympische vlam doorgegeven achter gesloten deuren

  De overdracht van de olympische fakkel aan het Japanse organisatiecomité van de Olympische Spelen in Tokio gebeurt volgende week in Athene achter gesloten deuren omwille van het ook in Griekenland steeds heviger woekerend coronavirus. Dat deelde het Grieks Olympisch Comité zondag mee.

 • 14 mrt
  • 14 mrt

  Ook marathon in Enschede gaat niet door

  In navolging van de marathon van Rotterdam gaat ook de marathon van Enschede niet door vanwege de aanhoudende dreiging van het coronavirus. De marathon stond voor zondag 19 april op de agenda, twee weken na de eerder al geschrapte race in Rotterdam. De marathon van Enschede zou voor de 52e keer worden gehouden. De organisatie gaat nog wel onderzoeken of het evenement later in het jaar alsnog kan worden gehouden.

  • 14 mrt

  Naert: 'Sport is geweldig, maar de mensheid telt op dit moment'

  Koen Naert, de Europees kampioen marathon van 2018 in Berlijn, heeft zaterdag in een Instagram-post alle zorgverleners een hart onder de riem gestoken. Naert, die zelf verpleger van opleiding is, relativeerde topsport even en benadrukte dat de mensen "voor elkaar moeten zorgen". "Sport is geweldig, maar de mensheid telt op dit moment. "

  • 14 mrt

  Semenya wil naar 200 meter overschakelen

  Tweevoudig olympisch kampioene op de 800 meter, Caster Semenya, is van plan op de Olympische Spelen komende zomer in Tokio deel te nemen aan de 200 meter. De Zuid-Afrikaanse wil de overstap maken, omdat de Internationale Atletiekfederatie haar op de 800 meter dwingt testosteronremmers te nemen. De 200 meter werd door World Athletics niet opgenomen in de lijst van afstanden waarbij hyperandrogene atleten hun testosteronwaarden moeten doen dalen.

 • 13 mrt
  • 13 mrt

  Marathon van Boston uitgesteld naar september

  De marathon van het Amerikaanse Boston kan vanwege het coronavirus niet doorgaan op 20 april. De organisatie besliste vrijdag de wedstrijd te verplaatsen naar 14 september. De marathon van Boston is dit jaar toe aan de 124e editie. Het schuiven met de datum komt er op vraag van het stadsbestuur. De race is een van de zes World Marathon Majors. Er nemen elk jaar ruim 30.000 lopers deel en het evenement lokt zo'n half miljoen toeschouwers.

 • 12 mrt
  • 12 mrt

  Maximaal 10 Russische atleten onder neutrale vlag toegelaten op Spelen

  Er zullen maximaal tien Russische atleten onder neutrale vlag mogen deelnemen aan de komende Olympische Spelen in Tokio. Dat heeft de internationale atletiekfederatie donderdag aangekondigd. Rusland is sinds november 2015 door die federatie geschorst nadat een staatsgeleid dopingsysteem in het land aan het licht was gekomen.

  • 12 mrt

  Marathon Rotterdam uitgesteld

  De marathon van Rotterdam wordt uitgesteld vanwege het coronavirus. De organisatie acht het niet verantwoord gezien de laatste ontwikkelingen en de huidige situatie rond het virus om het evenement plaats te laten vinden. De hardloopwedstrijd door Rotterdam stond gepland voor zondag 5 april. De organisatie hoopt de marathon later dit jaar alsnog te kunnen houden.

 • 11 mrt
  • 11 mrt

  Marathon van Wenen gaat niet door

  De marathon van Wenen, voorzien op 19 april, zal wegens de uitbraak van het coronavirus niet plaatsvinden. Dat hebben de organisatoren woensdag laten weten. Een verplaatsing naar later dit jaar is niet mogelijk, omdat er op de kalender in Wenen voor dat soort van events geen plaats meer is. Er werden meer dan 45.000 deelnemers uit 130 landen verwacht.

 • 09 mrt
  • 09 mrt

  Abdi ziet zichzelf niet als medaillekandidaat

  Ruim een week geleden liet Bashir Abdi opnieuw van zich spreken op de marathon van Tokio. In de eerste major van het seizoen finishte hij als tweede, daarbij scherpte hij zijn Belgisch record aan tot 2u04:49. "Ik kijk met een heel tevreden gevoel terug op die prestatie. Ik heb het tactisch plan perfect uitgevoerd", zei de 31-jarige Abdi maandag in Gentbrugge bij zijn voormalige club KRC Gent Atletiek.

 • 06 mrt
  • 06 mrt

  WK halve marathon uitgesteld naar oktober

  Heel wat grote marathons werden de afgelopen dagen al uitgesteld, of afgelast. Ook het WK halve marathon, dat op 29 maart gepland stond, moet eraan geloven. Het WK wordt verplaatst naar oktober. Europees marathonkampioen Koen Naert zou er normaal aan de start komen.

 • 05 mrt
  • 05 mrt

  Marathon van Parijs pas in oktober van start

  De marathon van Parijs zal niet plaatsvinden op 5 april zoals initieel voorzien, zo heeft organisator Amaury Sport Organisation (ASO) donderdag bekendgemaakt. Wegens de uitbraak van het coronavirus werd de loopwedstrijd uitgesteld naar 18 oktober. Zo'n 60.000 deelnemers hadden zich ingeschreven voor de 42,195 kilometer door de Franse hoofdstad.

  • 05 mrt

  België bezoekt olympisch dorp

  Minder dan vijf maanden voor de start van de Olympische Spelen heeft de top van het Belgisch Olympisch en Interfederaal Comité (BOIC) een werkbezoek aan Tokio gebracht. Ze bezochten er onder meer het olympisch dorp, verschillende sites waar de atleten hun competities zullen afwerken en trokken naar Mito, waar het basecamp van Team Belgium wordt opgetrokken.

 • 04 mrt
  • 04 mrt

  Olympisch kampioene steeple Ruth Jebet is vier jaar geschorst

  Ruth Jebet, de regerende olympisch kampioene op de 3.000 meter steeple, heeft een schorsing van vier jaar gekregen na een positieve epo-plas. Dat maakte de Athletics Integrity Unit (AIU) woensdag bekend. De Keniaanse die voor Bahrein uitkomt staat al sinds februari 2018 aan de kant nadat ze betrapt werd tijdens een controle buiten competitie.

 • 01 mrt
  • 01 mrt

  Bekele wint halve marathon Londen en breekt record Farah

  De Ethiopiër Kenenisa Bekele heeft de halve marathon van Londen gewonnen en brak met zijn tijd ook het record van de Brit Mo Farah. Bekele legede de afstand af in 1u00:22, 1:18 sneller dan het record dat Farah, die dit jaar moest afhaken omwille van een blessure, neerzette in 2019.

  • 01 mrt

  Nationale titel voor Soufiane Bouchikhi

  Soufiane Bouchikhi heeft zich zondag in het park van Laken tot Belgisch kampioen veldlopen bij de mannen gekroond. Hij haalde het met een straatlengte voorsprong voor Dieter Kersten en medefavoriet Isaac Kimeli. Kersten is de verrassende eindwinnaar in de CrossCup.

  • 01 mrt

  Van Accom wint verrassend

  Sofie Van Accom heeft zich zondag in het park van Laken tot Belgisch kampioene veldlopen bij de vrouwen gekroond. Torenhoog favoriete Hanne Verbruggen, die ongeslagen aan de laatste wedstrijd van het seizoen begon, werd pas vierde.

  • 01 mrt

  Robin Hendrix maakt favorietenrol waar in korte cross

  Robin Hendrix heeft zondag de korte cross gewonnen bij het Belgisch kampioenschap veldlopen in het park van Laken. De 5.000 meterspecialist maakte zijn favorietenrol in Brussel helemaal waar. Hannes kon de tweede plaats veiligstellen en kende daarmee zijn beste wedstrijd van het winterseizoen. Oussama Lonneux, in december nog negende op het EK veldlopen voor beloften, finishte als derde net voor Vlaams kampioen Wesley De Kerpel.

  • 01 mrt

  Jenna Wyns wint korte cross, favoriete Camille Muls valt

  Jenna Wyns heeft zich zondag in het park van Laken tot Belgisch kampioene veldlopen op de korte cross gekroond. Favoriete Camille Muls stortte in de laatste hectometers helemaal in en ging uiteindelijk zelfs tegen de grond.

  • 01 mrt

  Nafi Thiam verbetert tot drie keer toe Belgisch record verspringen in zaal

  Nafi Thiam heeft zondag tijdens de Franse kampioenschappen atletiek in zaal in Liévin het Belgisch indoorrecord verspringen tot drie keer toe verbeterd. De olympische kampioene zevenkamp vloog bij haar eerste beurt naar 6m63, daarna naar 6m66 en uiteindelijk naar 6m79. Ze won de wedstrijd, maar kwam natuurlijk niet in aanmerking voor de Franse titel.

  • 01 mrt

  Nafi Thiam verbetert Belgisch record verspringen in zaal

  Nafi Thiam heeft zondag tijdens de Franse kampioenschappen atletiek in zaal in Liévin het Belgisch indoorrecord verspringen verbeterd. De olympische kampioene zevenkamp vloog bij haar eerste beurt naar 6m63. Het record stond sinds begin 2019 op naam van een andere zevenkampster, Hanne Maudens, die in Gent 6m53 sprong. Toen deed ze daarmee twee centimeter beter dan de 6m51 die Nafissatou Thiam op 20 februari 2016, eveneens in Gent, op de tabellen zette. Outdoor had Thiam het Belgisch record al op haar naam staan. Bij de Diamond League in Birmingham lukte ze vorige zomer 6m86.

  • 01 mrt

  Bashir Abdi verpulvert eigen Belgisch record en is tweede Europeaan aller tijden

  Bashir Abdi heeft zondag op de marathon van Tokio voor een stunt van formaat gezorgd. Hij finishte als tweede in de eerste Major van het seizoen en verpulverde zijn eigen Belgisch record naar 2u04:49. De Gentenaar wordt zo de tweede snelste Europeaan aller tijden.

 • 28 feb
  • 28 feb

  Bashir Abdi in Tokio: 'Zelfs honden dragen hier mondmaskers'

  Bashir Abdi loopt zondag de marathon van Tokio en vertoeft sinds woensdag in de Japanse hoofdstad. De Belgische recordhouder op de marathon is onder de indruk van hoe het coronavirus de stad in haar greep houdt. "Het begon al toen ik aankwam op de luchthaven. Iedereen zijn temperatuur werd gemeten en je kreeg een mondmasker mee", zegt Abdi vanuit Tokio. "Eens in de stad zag ik dat zelfs de honden mondmaskers dragen, of toch die van de rijke mensen. De ziekte leeft hier echt."

  • 28 feb

  Europees record voor Klosterhalfen

  De Duitse Konstanze Klosterhalfen heeft in Boston het Europees record op de 5.000m in zaal stevig aangescherpt. Klosterhalfen snelde in de VS naar een tijd van 14'30"79, bijna 17 seconden beter dan het 21 jaar oude record.

 • 24 feb
  • 24 feb

  Israël verbiedt afreis buitenlandse lopers voor marathon Tel Aviv

  Israël heeft buitenlandse deelnemers verboden om vrijdag naar Tel Aviv af te zakken voor de marathon. Dat bevestigde een woordvoerster van de Israëlische stad maandag. Met de maatregel hoopt Israël de verdere verspreiding van het coronavirus te bestrijden. Het gaat in totaal om drieduizend lopers.

 • 23 feb
  • 23 feb

  Broeders evenaart Belgische record

  Ben Broeders heeft zondag in het Franse Clermont-Ferrand zijn Belgisch record in het polsstokspringen geëvenaard. Net als eerder deze week in Liévin ging de Leuvenaar op de All Star Perche, georganiseerd door ex-wereldrecordhouder Renaud Lavillenie, over 5m80.

  • 23 feb

  Acht Belgen zijn na bekendmaken criteria meteen geplaatst

  De Belgische atletiekbond (Belgian Athletics) heeft de selectiecriteria voor het EK atletiek in Parijs, van 25 tot 30 augustus, bekendgemaakt. Acht Belgische atleten hebben met terugwerkende kracht al aan die minima voldaan. Voor de meeste disciplines begint de selectieperiode pas op 15 maart, maar voor de zwaarste proeven tellen ook prestaties van vorig jaar mee, omdat atleten anders te vaak aan de bak moeten op korte tijd. Daardoor zijn acht landgenoten nu al geplaatst voor het EK. Bij de vrouwen gaat het gaat om Nafi Thiam, Noor Vidts en Hanne Maudens in de zevenkamp en Nina Lauwaert op de halve marathon. Bij de mannen gaat het om Thomas Van der Plaetsen op de tienkamp en Amaury Paquet, Soufiane Bouchikhi en Bashir Abdi op de halve marathon. Bouchikhi is ook geplaatst voor de 10.000 meter. Er kunnen maar drie atleten per land en per discipline worden geselecteerd. Als de atleten die nu hun minimum al op zak hebben de komende maanden nog uit de Belgische top drie vallen, moeten ze dus alsnog thuisblijven van Parijs.

  • 23 feb

  Koen Naert trekt ondanks grote trainingsachterstand naar WK halve marathon

  Europees marathonkampioen Koen Naert neemt op zondag 29 maart deel aan het WK halve marathon in het Poolse Gdynia, zo bevestigde hij zondag aan Belga. Naert was de afgelopen maanden op de sukkel met een voetblessure. "Echte koersen noem ik ze nog niet, want ik heb nog veel tijd nodig", zegt Naert. "Maar ik ga wel drie wedstrijden lopen. Ik moet toch ergens naartoe kunnen werken." Voor de West-Vlaming aan de start verschijnt van het WK halve marathon, loopt hij de 20 kilometer in het Nederlandse Alphen op 1 maart en de 10 kilometer in Brunssum, eveneens in Nederland, op 15 maart.

 • 21 feb
  • 21 feb

  Yeshaneh snelt naar WR halve marathon

  De Ethiopische atlete Ababel Yeshaneh heeft vrijdag het wereldrecord op de halve marathon verbeterd. De 28-jarige Yeshaneh snelde in Ras al-Khaimah, in de Verenigde Arabische Emiraten, naar een tijd van 1u04:31. Daarmee was ze 20 seconden sneller dan Joyciline Jepkosgei, die op 22 oktober 2017 in Valencia het wereldrecord op 1u04:51 had gezet. Julien Wanders had zijn zitten gezet op het Europees record, maar stelde teleur met 1u00:47.

 • 19 feb
  • 19 feb

  Broeders plaatst zich voor Olympische Spelen

  Ben Broeders heeft op de World Indoor Tour atletiekmeeting in het Franse Liévin zijn eigen Belgisch record polsstokspringen in zaal aangescherpt. De Leuvenaar wipte over 5m80, precies de rechtstreekse limiethoogte voor de Spelen in Tokio.

 • 17 feb
  • 17 feb

  Alleen elitesporters mogen deelnemen aan marathon van Tokio

  Om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, is de marathon van Tokio geannuleerd voor alle amateurlopers. Slechts een tweehonderdtal elitesporters mogen op 1 maart de schoenen aanbinden voor de 42,195 km door de Japanse hoofdstad. Dat maakte de organisatie maandag bekend. In totaal hadden zo'n 38.000 mensen zich ingeschreven voor de marathon van Tokio.

 • 16 feb
  • 16 feb

  Elise Mehuys, Lucie Ferauge en Robin Hendrix razendsnel op 60, 200 en 3.000 meter

  Elise Mehuys, Lucie Ferauge en Robin Hendrix hebben het BK indooratletiek zondag in Gent mee kleur gegeven met verrassende prestaties. Mehuys snelde naar 7.31 op de 60 meter, Ferauge naar 23.51 op de 200 meter, Hendrix naar 7:51.29 op de 3.000 meter.

  • 16 feb

  Coleman verbetert bijna eigen wereldrecord op 60m sprint

  De Amerikaanse sprintsensatie Christian Coleman heeft zondag het kampioenschap van de 60 meter indoor op zijn naam gezet. In Albuquerque, New Mexico, won hij in een tijd van 6.37. Daarbij kwam hij dichtbij zijn eigen wereldrecord.

  • 16 feb

  Fanny Smets stelt eigen Belgisch record polsstokspringen scherper

  Fanny Smets heeft zondag op het BK indooratletiek in Gent haar eigen Belgisch record polsstokspringen in zaal verbeterd. Haar oude record stond sinds vorig jaar op 4m36, zondag wipte ze over 4m40. Smets legde een foutloos parcours af tijdens het BK. Ze klaar 4m15 en 4m25 bij de eerste poging, dat was nog niet zo bijzonder. Maar ook de nieuwe nationale recordhoogte van 4m40 lukte ze bij de eerste beurt. Daarna probeerde de Luikse het nog op 4m50, maar dat was nog een beetje te hoog gegrepen.

  • 16 feb

  Cheptegei snelt in Monaco naar wereldrecord op de 5 km op de weg

  De Oegandees Joshua Cheptegei, wereldkampioen op de 10.000 meter, heeft zondag in Monaco een nieuw wereldrecord neergezet op de vijf kilometer op de weg. Hij finishte in 12 minuten en 51 seconden.

 • 15 feb
  • 15 feb

  Crestan mag zich derde Belg aller tijden noemen op 800 meter

  Eliott Crestan is zaterdag zesde geworden op de 800 meter bij de World Indoor Tour atletiek in het Schotse Glasgow. De nog maar 20-jarige Namenaar snelde naar 1:47.43, slechts twee Belgen deden ooit beter.

Archief

Facebook

Twitter

Mis deze events niet

Meer
 • 04/05/2018 Doha (Qatar)
 • 12/05/2018 Shanghai (China)
 • 26/05/2018 Eugene (Verenigde Staten)
 • 31/05/2018 Rome (Italië)
 • 07/06/2018 Oslo (Noorwegen)
 • 10/06/2018 Stockholm (Zweden)
 • 30/06/2018 Parijs (Frankrijk)
 • 05/07/2018 Lausanne (Zwitserland)
 • 13/07/2018 Rabat (Marokko)
 • 20/07/2018 Monaco (Monaco)
 • 21-22/07/2018 Londen (Groot-Brittannië)
 • 18/08/2018 Birmingham (Groot-Brittannië)
 • 30/08/2018 Zürich (Zwitserland)
 • 31/08/2018 Brussel (België)