Woensdagavond in de 1/8ste finales van de Croky Cup kregen drie spelers een rode kaart. Ahmed El Messaoudi (KV Mechelen), Ruslan Malinovskyi (KRC Genk) en Jonathan Buatu (Waasland-Beveren) vernamen donderdag van het Bondsparket welke sanctie hen boven het hoofd hangt.

Een speeldag schorsing en een boete van 400 euro is de vordering tegen Jonathan Buatu. De middenvelder van Waasland-Beveren werd woensdagavond in het bekerduel tegen Eupen (2-0) rechtstreeks uitgesloten. Vijf minuten voor het einde trok de centrale verdediger van de Waaslanders aan de noodrem.

Door de vordering van het Bondsparket riskeert Buatu een schorsing voor de competitiewedstrijd van de 18de speeldag in de Jupiler Pro League, thuis tegen Standard (08/12). Komend weekend, op het veld van KV Kortrijk, is hij wel speelgerechtigd. Als Waasland-Beveren het schikkingsvoorstel weigert, moet Buatu zich volgende week dinsdag voor de Geschillencommissie van de KBVB verantwoorden.

Ook KV Mechelen-middenvelder Ahmed El Messaoudi hangt een speeldag schorsing en een boete van 400 euro boven het hoofd. Voor Genk-middenvelder Ruslan Malinovskyi dreigt een schorsing van drie speeldagen (waarvan twee effectief) en een boete van 800 euro boven.

Beide spelers werden woensdagavond in hun onderlinge bekerduel in het AFAS-stadion rechtstreeks uitgesloten. In een turbulente openingsfase pakte El Messaoudi al na vijf minuten rood, nadat hij de ontsnapte Thomas Buffel in het strafschopgebied onderuit had getrokken. Door de vordering van het Bondsparket dreigt de verdedigende middenvelder van Malinwa de verplaatsing naar KV Oostende (09/12) te moeten missen.

Iets voorbij het halfuur moest ook KRC Genk met tien man voort. Malinovskyi kreeg na een trapbeweging richting Hassane Bandé, die niet geraakt werd, een rode kaart van Christof Dierick. Het Bondsparket vraagt de Oekraïense middenvelder te schorsen voor de thuismatch tegen Eupen (09/12) en de uitwedstrijd in Charleroi (17/12). KRC Genk won het bekerduel in de achtste finales uiteindelijk na strafschoppen.

Komend weekend komen KV Mechelen en KRC Genk elkaar opnieuw tegen in het kader van de 17de speeldag van de Jupiler Pro League. De Limburgers zakken zaterdag voor de tweede keer in vier dagen af naar het AFAS-stadion. El Messaoudi en Malinovskyi zijn sowieso speelgerechtigd. Indien ze het schikkingsvoorstel aanvaarden, gaat de schorsing pas in op 6 december. In het andere geval spreekt de Geschillencommissie zich dinsdag uit over de strafmaat.

UPDATE:

KRC Genk gaat niet akkoord met het voorstel tot minnelijke schikking dat het parket van de KBVB deed aan Ruslan Malinovskyi. Genk hoopt op een minder zware sanctie en verschijnt dinsdagmiddag met Malinovskyi voor de Geschillencommissie van de KBVB.