Damien Marcq kreeg vrijdag goed nieuws van de Geschillencommissie Hoger Beroep van de KBVB. De Franse middenvelder van Zulte Waregem wordt minder zwaar gestraft dan in eerste aanleg.

Zulte Waregem kan enkel in de derby van vrijdagavond tegen KV Kortrijk geen beroep doen op Marcq. Hij krijgt slechts één speeldag schorsing en 1000 euro boete in plaats van de initiële drie speeldagen, waarvan één met uitstel, en 2500 euro boete.

Marcq kwam zich voor de tweede keer deze week verantwoorden voor zijn rode kaart van afgelopen weekend. De middenvelder moest uitleg komen geven over de trap die hij gaf in de onderbuik van Antwerp-speler Bolingi. Marcq verklaarde dat hij zijn tegenstrever niet had zien komen en dus niet de intentie had om hem te kwetsen. Bovendien raakte Marcq eerst de bal en beschikt hij over een quasi blanco strafregister.

Volgens de Geschillencommissie Hoger Beroep was de uitsluiting voor die tussenkomst voldoende geweest, maar moest er omwille van Marcqs gedrag na de rode kaart alsnog een sanctie volgen. Volgens scheidsrechter Boucaut gaf Marcq immers geen gehoor aan zijn uitsluiting, maar dat acht de Geschillencommissie Hoger Beroep niet bewezen. Ook in de neutrale zone zou Marcq op dreigende wijze hebben aangedrongen om de VAR in te schakelen.

"Ongeacht of dat op een agressieve of beledigende manier gebeurd is: het is nooit passend om verantwoording te eisen van een scheidsrechter. De speler gaf ter zitting toe dat hij dit niet had moeten doen en betuigde ook zijn spijt", luidt het vonnis.

De schorsing gaat in vanaf vrijdag, waardoor Marcq niet kan deelnemen aan de derby tegen KV Kortrijk, om 20u30 in het Regenboogstadion van Zulte Waregem.