De Geschillencommissie Hoger Beroep van de KBVB heeft zich vrijdag uitgesproken over de strafmaat voor Charleroi-spelers Jérémy Perbet en Marco Ilaimaharitra. Die eerste kreeg goed nieuws te horen, de tweede niet.

Het beroep van Marco Ilaimaharitra tegen zijn drie speeldagen en 3000 euro boete schorsing heeft niets opgeleverd. De Geschillencommissie Hoger Beroep bevestigde de strafmaat. Zijn ploegmaat Jérémy Perbet zag zijn sanctie gereduceerd tot twee speeldagen schorsing en 2000 euro boete. De Franse aanvaller van de Karolo's werd in eerste aanleg nog gestraft met vier speeldagen schorsing, waarvan één met uitstel, en 4000 euro boete. Maar het beroep van Charleroi leverde een stevige strafvermindering op.

Perbet mist zo enkel de competitieduels tegen Lokeren (29 september) en Cercle Brugge (5 oktober). De Geschillencommissie HB hield er rekening mee dat het Perbets eerste rode kaart was in bijna tien jaar op de Belgische voetbalvelden. "Hoewel Perbet beweert dat hij zich zo snel mogelijk wilde rechtzetten en dus geen natrapbeweging maakte, gaat het hier wel degelijk om een lichte, maar vrijwillige overtreding die de tegenstrever pijn had kunnen doen", vulde de Geschillencommissie HB aan.

Ilaimaharitra kon op minder clementie rekenen van de driekoppige Geschillencommissie Hoger Beroep. Hij kreeg dezelfde sanctie als dinsdag en zit ook tegen Zulte Waregem (21 oktober) nog op het strafbankje. "Ilaimaharitra ontkent de fout niet, maar haalt aan dat hij eerst de bal speelde en de fysieke integriteit van zijn tegenstrever niet in gevaar bracht. De Geschillencommissie HB concludeert op basis van de beelden dat het evenwel gaat om een brutale overtreding. Het slachtoffer moest ondersteund worden door twee personen om de eerste zorgen toegediend te krijgen. Het beroep van Ilaimaharitra is dus niet gefundeerd", aldus het vonnis.

Beide spelers werden zaterdag op het veld van Waasland-Beveren (1-1) met een rode kaart van het veld gestuurd. laimaharitra ging door op de enkel van Boljevic en kreeg daar rood voor, waardoor Charleroi nagenoeg een volledige tweede helft met een man minder stond. Perbet werd in de 91ste minuut ingebracht, maar werd twee minuten later alweer van het veld gestuurd. Bij een duel met Floriano Vanzo maakte hij een trappende beweging naar zijn tegenstrever.