Fred Rutten is maandagvoormiddag in het trainingscentrum van Neerpede officieel voorgesteld als nieuwe coach van RSC Anderlecht. De 56-jarige Nederlander ondertekende een contract voor onbepaalde duur en brengt met Arno Van Zwam ook zijn eigen assistent mee.

Met ook nog Karim Belhocine, Pär Zetterberg, Gino Caen, Max De Jong en Jonas De Roeck barst de technische staf van Anderlecht zo stilaan uit zijn voegen. "Ik heb al vaak met Arno samengewerkt en ik hoop met zijn komst de processen te versnellen opdat we sneller resultaten zouden kunnen halen", vertelde Rutten.

Sportief directeur Michael Verschueren gaf wat meer uitleg over de keuze voor de Nederlander. "We hebben een keuze genomen die op dit moment voor ons de juiste is", aldus de sterke man van RSCA. "Er zijn de voorbije weken een negentigtal cv's aangekomen op de club, waarbij er een tiental interessante profielen zaten. Daarvan hebben we vier à vijf kandidaten overgehouden. Bij een zoektocht naar een nieuwe coach zijn er altijd meerdere pistes, elke manager kan je dat vertellen. Het is dan ook spijtig dat er over de 'zoveelste' keuze gesproken wordt. We stellen deze coach met fierheid voor en het is dan ook de bedoeling om op lange termijn te werken."

Ook Rutten lijkt er geen probleem van te maken dat er eerst met Frank De Boer, Peter Bosz, Phillip Cocu en Martin Jol vier landgenoten genoemd werden. "Voor mij voelt het niet aan alsof ik 'zoveelste' keuze ben. Ik kijk daar anders tegen aan. Een vriend zei me ooit: 'Als je als eerste wordt genoemd bij een club, zal je sowieso niet de nieuwe trainer zijn'."

Pas afgelopen weekend kwam Rutten in poleposition bij Anderlecht. Tot eind vorige week werd er nog onderhandeld met Kasper Hjulmand, maar tot een akkoord kwam het uiteindelijk niet - mede door een stevige afkoopsom in zijn huidige contract. "We bevestigen dat onze coach eind vorige week een buitenlandse club bezocht heeft om daar zijn toekomst te bespreken", laat het Deense FC Nordsjaelland maandag weten in een mededeling. "Helaas bleek het op clubniveau niet mogelijk om een overeenkomst te vinden."

RUTTEN: 'ALS ANDERLECHT KOMT, ZEG JE GEEN NEEN'

"Het wordt geen eenvoudige klus, maar ik wil ervoor zorgen dat Anderlecht zo snel mogelijk weer aan het front verschijnt", vertelde Rutten op de persconferentie. De Nederlander beseft dat er Anderlecht nog negen lastige wedstrijden wachten in de rush naar de play-offs, met onder meer verplaatsingen naar Gent, Standard en Antwerp en een thuiswedstrijd tegen Club Brugge, terwijl de club in de competitie al op 14 punten van leider Genk op de vijfde plaats staat.

"Topvoetbal gaat om resultaten, daarom ligt de focus ook op de eerstvolgende wedstrijden. We moeten de afstand met de nummer 1 verkleinen en ik zie daar wel potentieel voor. Het komt er nu op aan de spelers duidelijk te maken wat we willen. Dat staat nu nog allemaal te gebeuren. Ik ben hier zondagnacht pas aangekomen en heb dus nog met niemand gesproken. Daarom is het goed dat we meteen op stage vertrekken, op die manier kan ik de spelers en de staf snel leren kennen. Nadien zullen we een korte analyse maken en daarna ligt de focus op de resultaten - de processen daarvoor moeten snel in werking treden. Daarnaast zitten we met een aantal geblesseerden en het is de bedoeling om in Spanje zoveel mogelijk spelers opnieuw fit te krijgen."

Voor Rutten is Anderlecht de vierde topclub na PSV, Feyenoord en Schalke 04. "Als Anderlecht komt, zeg je geen 'neen'. Die club spreekt ook in Nederland aan, in heel Europa zelfs. Ik ben dan ook vereerd dat ik hier mag werken. Ik hoop zo snel mogelijk een team op het veld te krijgen dat met vertrouwen voetbalt."