Gert Verheyen is geen trainer meer van KV Oostende. Hij zette zelf een punt achter de samenwerking met de kustploeg. T2 Franky Van der Elst blijft wel op post, sportief directeur Hugo Broos neemt voorlopig over als hoofdtrainer.

"In een gesprek met sportief directeur Hugo Broos gaf Gert Verheyen aan dat hij zelf niet langer kon functioneren in deze situatie", aldus een bericht op de website van KV Oostende, dat een ontgoochelend seizoen draait en pas 14de staat in de Jupiler Pro League.

"Het is beter dat de club door gaat zonder mij. Geen enkele coach overleeft een 5 op 30, dus neem ik mijn verantwoordelijkheid", legde Verheyen zijn beslissing uit. Hugo Broos zal voorlopig de rol van trainer overnemen, naar Engels model, samen met Franky Van der Elst en de rest van de staf.

"Ik voelde al een hele tijd hoe zwaar dit op de mens Gert Verheyen woog", aldus Broos. "Het frustreerde hem dat hij de ploeg niet op de rails kreeg. Hij heeft alles gedaan om die neerwaartse spiraal om te draaien. Het is dan typisch Gert, en dat moeten we waarderen, om zelf open en eerlijk aan te geven dat het zo niet verder kan en dat hij zijn verantwoordelijkheid wil nemen. Ikzelf neem nu over samen met Franky Van der Elst en we starten met nieuwe ambitie aan Play-Off 2 en we willen de reguliere competitie afsluiten met eindelijk een zege tegen een topclub."

Ook CEO Patrick Orlans vindt het jammer dat de wegen van Verheyen en KVO scheiden. "We hadden niet verwacht dat we nu nog afscheid zouden moeten nemen van Gert. Hij kreeg altijd ons vertrouwen, want we wisten dat we opnieuw moesten bouwen. Tegelijk voelden we dat hij niet altijd even gelukkig was, omdat resultaten uitbleven, maar toch hoopten we op kentering in Play-Off 2. Het is bijzonder jammer. Maar KVO is een nog jonge club in volle beweging, met veel gedreven en ambitieuze mensen. Samen met de nieuwe voorzitter zullen we er alles aan doen om er opnieuw positivisme en geestdrift in te krijgen. Dat zijn we verplicht aan onze fans en onze sponsors. We zullen de komende weken proberen om met Hugo Broos en voorzitter Frank Dierckens de juiste beslissingen te nemen en er dan opnieuw vol voor te gaan, want we zullen Play-Off 2 niet zomaar laten schieten en starten daar met gezonde ambities."

De 48-jarige Verheyen debuteerde in het begin van het seizoen als hoofdcoach bij Oostende. Hij maakte de overstap van de Belgische min 19-jarigen en volgde bij KVO Adnan Custovic op. Onder het bewind van de gewezen Rode Duivel kende Oostende dit seizoen weinig succes in de competitie. Na 28 speeldagen staat het team 14de met 27 punten.

Vorig weekend verzekerde de club zich met een gelijkspel tegen Waasland-Beveren (1-1) van het behoud in de Jupiler Pro League. Voor Oostende was het al de tiende competitiematch op rij zonder zege. In de Croky Cup presteerde Oostende beter. Pas in de halve finale bleek AA Gent (na strafschoppen) te sterk.

Oostende speelt in de reguliere competitie nog op het veld van AA Gent (zondag) en thuis tegen Anderlecht (17 maart).