Het belooft een feestnacht te worden in Genk, want KRC verslaat Club met 3-1. De doelpunten kwamen op naam van Trossard, Vanaken, Malinovskyi en Samatta. In die volgorde.

En of er veel op het spel stond in Racing Genk - Club Brugge. Niet enkel de leidersplaats en de daarmee samengaande boost van vertrouwen op weg naar een eventuele titel, maar ook vooral de trots. Na de zaak Malinovskyi stonden de gezichten bij de Limburgers meer dan ooit op scherp. Trainer Philippe Clement mocht dan misschien kapot zijn na de lange zitting vrijdagavond, zijn ploeg was dat niet. 


Na wat aftasten in de eerste tien minuten strafte kapitein Leandro Trossard geblunder van Denswil af. De Nederlander van Club speelde slecht in op zijn landgenoot Ruud Vormer en Trossard zag zijn kans schoon om de bal te veroveren. De Belg slaagde hier perfect in en zijn poeier van een schot in de rechterbenedenhoek liet Horvath compleet kansloos. 1-0 voor blauw en wit. 

En Genk drukte door. Denswil bleef op de sukkel en ook zijn maatje Brandon Mechele had het moeilijk tegen de sterke Samatta. Die laatste troefde Mechele in een zuiver duel af en kon uiteindelijk alleen op Horvath af. Via de voet van de Amerikaan raakte de bal de paal. Donald Trump kan misschien wel beroep doen op de doelman van Club voor zijn muur tussen de VS en Mexico, want Horvath hield met kunst -en vliegwerk ook nog tweemaal Trossard zeer knap van een doelpunt. 

Maak je je kansen niet af, dan dreig je al eens het deksel op de neus te krijgen. Zo geschiedde het ook. Iets na het half uur kwam de ploeg van Ivan Leko voor het eerst in de Limburgse zestien en het was al bingo. Heynen en Uronen kwamen samen veel te driest in op Vormer en Boucaut kon niet anders dan de bal op de stip te leggen. Hans Vanaken nam zijn verantwoordelijkheid en prikte de gelijkmaker binnen. 1-1 na 36 minuten. De statistieken van Vanaken worden met de week indrukwekkender. 13 goals en 16 assists, dat kan tellen. 

Zo leken we met 1-1 op de rust af te stevenen, maar daar dachten Malinovskyi en Dewaest anders over. Rits haalde Malinovskyi neer op slag van rust en die laatste heeft een goeie traptechniek, dat weten we. Die liet de Oekraïner dan nog maar eens zien. Hij schilderde de bal op het hoofd van Dewaest en de blonde verdediger kopte staalhard binnen. 2-1 zou je denken, mocht het niet zijn dat er geen VAR was. De lijn werd getrokken en Dewaest mocht zijn vreugde terug wegstoppen. Zo bleef het toch 1-1 na 45 minuten. 

In de tweede periode zagen we nog meer mooi voetbal. Dit kwam dan vooral van de kant van Racing Genk. Al kregen we na tien minuten een doch vrij verrassend hoogtepunt. Samatta trapte de bal via een carambole tegen de arm van Mechele. Totaal onvrijwillige handsbal van de West-Vlaming. Maar wat zeggen de nieuwe regels omtrent hands? Bevindt de arm zich in een onnatuurlijke positie en niet tegen het lichaam, dan dient de scheidsrechter een strafschop te fluiten. Zo kregen we dus een penalty voor de ploeg van Clement. Malinovskyi zette feilloos om. 2-1.

Kon Club nog terugknokken? Dat vroeg iedereen in en rond Genk zich af. Het antwoord was neen. Tien minuten voor tijd wist Samatta het laken naar de kant van blauw en wit toe te trekken. Ito placeerde het leer met uiterste precisie op de knikker van de spits en die kopte via de lat binnen. 3-1, over en uit voor Club. Zo wordt de kloof tussen de nummer 1 en de nummer 2 weer vier punten. Is de kampioen bekend? Neen, maar Philippe Clement en heel Racing Genk nemen nu wel een serieuze optie op het delirium. 


het MOMENT 
van de match
Dubieuze handsbal van Brandon Mechele in minuut 55 resulteert in een penalty en de 2-1 voor Racing Genk. 
de MAN 
van de match
Ruslan Malinovskyi. Na al de bagger die hij de afgelopen week over zich heen kreeg omtrent de eventuele schorsing van zeven speeldagen spreekt de middenvelder vandaag op het veld. Uiterst koel een strafschop omzetten en je ploeg op sleeptouw nemen richting een giga-belangrijke overwinning. 
onze MENING 
over de match
KRC Genk wint verdiend van Club Brugge. Ondanks de twijfelachtige inleiding voor de 2-1 creëerde de thuisploeg veel meer kansen dan blauwzwart.