Racing Genk klopt Antwerp met 4-0. Een monsterscore in de Luminus Arena. Vier doelpunten, twee strafschoppen en nog veel meer kleurden onze vrijdagavond.

De Luminus Arena was het toneel van de opener van speeldag 7. Nummer 1 in de stand, Racing Genk, ontving nummer 3, Royal Antwerp FC. Mits een overwinning van de thuisploeg konden de troepen van Philippe Clement volgende week op het veld van dichtste achtervolger Club Brugge de titel pakken. Voor al wie Genk lief heeft, ongetwijfeld een droom. 


Maar die droom spatte ei zo na al vlug uiteen. De Limburgers grepen de roodhemden van Bölöni alles behalve bij de keel. Het was Dieumerci Mbokani die de Genk-fans na iets meer dan tien minuten al bijna het schaamrood op de wangen bezorgde. Dewaest vergat de Congolese spits van Antwerp compleet rond de penalty-stip, waardoor Mbokani wel erg vrij kon inkoppen. Enigszins onbegrijpelijk vloog de bal vrij ver naast. Iets wat we niet gewend zijn van 'Dieu'. 

Even later was het dan weer Baby die stond te slapen. Een inventief en normaal gezien effectief passje van Simao kon de Senegalees niet bereiken simpelweg omdat de flankaanvaller niet stond op te letten. Baby had nochtans oog in oog met Vukovic kunnen staan. De Genkies beseften dat het anders moest.

Onder impuls van een alweer sterke Bryan Heynen dwong de leider halverwege de eerste periode een strafschop af. Heynen veerde indrukwekkend hoog op tegen Arslanagic en de verdediger van The Great Old delfde het onderspit. Niet alleen verloor hij het duel. Neen, hij raakte tot overmaat van ramp voor rood-wit ook nog eens het leer met de hand. Arslanagic protesteerde niet. Malinovskyi ook niet. Bolat probeerde de Oekraïner nog van de wijs te brengen, maar Malinosvkyi antwoordde met een droge kogel in de hoek. 1-0 voor Racing Genk. 

En de thuisploeg wilde de wedstrijd voor de rust al op slot doen. Bijna lukte dat nog ook. De vervanger van Lucumi, Joseph Aidoo, had iets te bewijzen aan zijn coach en 'The Hulk' van de Limburgers speelde een sterke match. In minuut 38 bekroonde de Ghanees dat net niet met een doelpunt. Een goed aangesneden vrije trap van Malinovskyi botste via het gras op de knikker van Aidoo en Bolat kon zijn engelbewaarder (de lat, nvdr.) danken. 

Na wat bijsturen door de coaches in de kleedkamers, bleek het Genk te zijn die de boodschap het best begrepen had. Op de knaller van Rodrigues vlak na rust na, speelde het stamnummer 1 nog bitter weinig klaar. Dit deels door de oppermachtige prestatie van de Genkenaren. Het waren de gekende namen die de competitieleider over de streep trokken. Trossard, Samatta en Ito speelden de Antwerp-verdediging met bakken ervaring op een hoopje. Van Damme en Arslanagic stonden erbij en keken ernaar. 

Bij de 2-0 van Samatta iets voor het uur liet Van Damme de Tanzaniaanse doelpuntenmachine veel te makkelijk opdrijven. Samatta kende geen genade en legde droog in de hoek weg. Trossard en Ito konden niet achterblijven en deden dat dan ook niet. Amper een dikke minuut later kon Bolat weer een bal uit zijn kooi grissen. Trossard liet Arslanagic ter plekke na een run op links en Ito kon niet meer missen aan de tweede staak. 3-0! 

Tenslotte moest de kelk nog tot op de bodem geledigd worden. Arslanagic beging zijn tweede strafschopfout van de avond en Heynen mocht zo van Trossard voor de 4-0 aantekenen. Dat schaamrood waar we van spraken kwam er uiteindelijk dan toch nog. Zij het wel voor Antwerp, want de blauw-witte motor draaide op volle toeren. 

De Antwerp-motor, die moest daarentegen voor een dringende reparatie naar de garage. Want vandaag was The Great Old niet op het appel. Uronen moest in het tweede bedrijf nog een bal van Rodrigues van de lijn halen, maar voor de rest hielden 'The Reds' zich opvallend afzijdig op de derde mei. Al speelden de troepen van Bölöni al erg knap voetbal in play-off I. Dat mag ook gezegd worden. Maar we onthouden vooral dat Racing Genk en Philippe Clement verder richting landstitel stomen. Misschien kunnen de Genkies volgende week zelfs feesten op het veld van Club Brugge...


het MOMENT 
van de match
Handsbal van Dino Arslanagic zorgt voor een Genkse strafschop. De 1-0 vanop de stip zou KRC op rozen zetten. 
de MAN 
van de match
We kunnen voor meerdere namen kiezen, maar ons eindoordeel geeft de prijs aan Leandro Trossard. Hij scoorde niet, maar gaf een assist en was constant eender welke Antwerp-speler te snel af. 
onze MENING 
over de match
Racing Genk wint oververdiend met 4-0 van Royal Antwerp FC.