Anderlecht klopt Standard na maar liefst tachtig minuten met een man minder! 2-1 is de einduitslag. We zagen een zowel onherkenbaar Standard als Anderlecht.

El Clásico, dat staat altijd garant aan spektakel. Ook zondag 5 mei 2019 was daar geen uitzondering op. Na de bizarre heenronde die maar dertig minuten duurde, vlogen beide teams er onmiddellijk in. Al was het vooral het Standard van Michel Preud'homme dat de beste intenties had. Na nog geen vier minuten konden de Luikenaren al ei zo na vieren. Carcela krulde de bal naar de verste paal. Didillon en de buitenkant van de paal voorkwamen een rampscenario voor paars-wit. 


Al was dit maar uitstel van executie, want na tien minuten besloot ex-Rouche Adrien Trebel een ziekenhuisbal op Bornauw af te leveren. Carcela zat er met zijn kattenpootje tussen en Bornauw raakte vol het scheenbeen van de Marokkaan. De VAR oordeelde terecht dat Bornauw met rood kon gaan douchen. Anderlecht kon nog ruim tachtig minuten met tien verder. 

Maar vreemd genoeg sloeg Standard er na het rode karton niet meer in om voor de rust echt een uitgespeelde kans bij elkaar te voetballen. Halilovic trapte een trainingsbal op Didillon en Laifis kreeg de bal niet tot bij Emond na een indrukwekkende borstcontrole. Acht minuten voor rust waren het zelfs de Brusselaars die uit het niets op voorsprong kwamen. 

Een doelpunt dat letterlijk en figuurlijk uit de lucht kwam vallen, want Yannick Bolasie liftte het leer listig over de Luikse verdediging. De infiltratie van Verschaeren was sluw, maar de controle met de hand was dat ook. Desondanks mocht de jonkie verder voetballen en de bal in doel deponeren. 1-0. Al zal er weer duchtig gediscussieerd kunnen worden. 

Standard voelde zich bekocht en startte de tweede helft dan ook als een gewond dier. RSCA kreeg nochtans de eerste kans. Verschaeren legde de bal op het hoofd van Santini, maar die kon zijn knik geen kracht meer meegeven. Ook Bolasie kon uit de draai het kader niet vinden. Dat zou paars-wit zich gaan beklagen, want er liep nog steeds ene Mehdi Carcela op het veld rond. Die tekende vijf minuten na rust voor de 1-1 aan. Lestienne liet de bal door de benen glippen en Carcela schoof met zijn linker in de verste hoek binnen. Geen buitenspel van Lestienne en dus alles te herdoen. 

Al was ook dat weer uitstel van executie, want paars-wit toonde zich voor het eerst in deze play-offs als ware gladiatoren. Er moest en zou gewonnen worden. Dat straalde van de gezichten van de spelers van de thuisploeg af. Het Constant Vanden Stockstadion herleefde als weleer. 

Trebel had dat in het snuitje. Het nummer 25 had natuurlijk iets recht te zetten na zijn onrechtstreekse verantwoordelijkheid voor de rode kaart van Bornauw en de roodharige middenvelder stelde zijn fans niet teleur. Net voor het uur draaide hij een vrije schop messcherp voor doel en Santini kon het leer al dan niet in doel laten verdwijnen. Moeilijk te zien of de Kroaat effectief de bal raakte. Wat wel zeker was, was dat de 2-1 op het scorebord stond. "Blijf maar praten", gebaarde Trebel naar het bezoekende vak. 

Ja, het was ongezien wat we van de ploeg van coach Michel Preud'homme zagen. De bezoekende trainer ergerde zich dood. Er werd geen druk gezet op Bolasie en co en ook Kara mocht de bal achterin rustig rondspelen. De Rouches konden Didillon amper bedreigen en de wedstrijd bloedde op zijn gemakje dood. Anderlecht staat met deze driepunter nu wat steviger op de vijfde plek. AA Gent weet zo wat hen te doen staat tegen Club Brugge.  
het MOMENT 
van de match
Rode kaart voor Sebastiaan Bornauw na tien minuten. Trebel lanceert ongewild tegenaanval Standard en Bornauw moet al vlug aan de noodrem gaan hangen. 
de MAN 
van de match
Elias Cobbaut. Velen denken misschien aan Verschaeren of Trebel, maar linksachter Cobbaut leverde een vijftal prachtige voorzetten af en de Belg gaf het volle pond tot zijn wissel. Secure match zonder fouten. 
onze MENING 
over de match
Het is ronduit knap dat je een topteam als Standard na een bijna volledige match met tien man kan kloppen. De zege van Anderlecht is dus verdiend.