Philippe Clement loodste KRC Genk met een 1-1 gelijkspel op Anderlecht donderdagavond naar de vierde landstitel in de clubgeschiedenis. Waar ligt de toekomst van de kampioenenmaker? Daarover wilde Clement in al het feestgedruis nog niet veel kwijt.

Als coach was Clements prijzenkast nog leeg, maar met de landstitel heeft hij wel meteen de hoofdprijs te pakken. De voormalige Rode Duivel is het brein achter het huidige succes van Genk en dat wekt logischerwijs belangstelling op van andere clubs, maar daar is Clement momenteel nog niet mee bezig.

"Ik heb mijn beslissing nog niet genomen", bekende Clement in de perszaal van het Astridpark. "In de komende dagen zullen we pas gesprekken voeren over hoe de toekomst er zal uitzien in Genk, wat het verhaal is binnen de club. Nu wil ik daar niet aan denken. Ik denk dat ik vroeger altijd te snel met het volgende doel bezig was, nu wil ik hierbij stilstaan en ervan genieten. Vanavond ga ik feesten als de beesten. We hebben een heel jaar met de hele staf heel hard gewerkt. Qua sociaal leven is dat praktisch nul en nu wil ik vanavond gewoon genieten."

Net als vorig weekend op Club Brugge kwam Genk in Anderlecht snel op voorsprong. "Ik ben heel blij met dat vroege doelpunt, een treffer die symbool staat voor het seizoen dat we gespeeld hebben: met veel diepgang, inkomende mannen voor doel en het afmaken, net zoals op training. Dat was een fantastisch moment. In de tweede helft was ik bij momenten minder blij. Je zag veel spanning in de groep, veel balverlies. Gelukkig konden we het uiteindelijk nog over de streep trekken."

"Bij dat laatste fluitsignaal was er vooral ongeloof en blijdschap op de bank. Iedereen heeft hier enorm hard voor gewerkt en nu worden we daarvoor beloond. Een jaar geleden zijn ze als jongens begonnen, nu zijn ze mannen."

Genk profiteerde ook wel van de verrassende 2-0 nederlaag van Club Brugge uit bij Standard. "Ik had vooraf met alle scenario's rekening gehouden. Er kunnen altijd rare dingen gebeuren in het voetbal. Voor onze ploeg was het ook wel belangrijk toen er op het scorebord getoond werd dat Standard 1-0 voor stond tegen Club, dat heeft ons wel mee over de meet getrokken. Ik heb er nog geen tijd voor gehad, maar ik wil Michel Preud'homme hiervoor zeker nog bedanken."

Na een seizoen waarin het bijna niet van de leidersplaats is geweken en een eerste gemiste matchbal in Brugge, is de landstitel op de voorlaatste speeldag eindelijk voor Racing. "Je droomt van iets, maar ik heb geprobeerd mijn ploeg te laten focussen op de weg ernaar toe en niet op het doel op zich. Je weet dat er veel kan gebeuren onderweg", sloot Clement af.

DE CONDÉ: 'RACING GENK STOPT NIET BIJ CLEMENT'

Technisch directeur Dimitri De Condé zegt rekening te houden met een vertrek van Clement. "Ik heb een geweldige relatie met Philippe Clement, vooral als mens. Hij is een topmens, een echte winnaar. Als hij ons zou vertellen dat zijn hart zegt dat hij elders moet gaan werken, zullen we dat respecteren. Racing Genk stopt ook niet bij Philippe Clement, dan gaan we gewoon door. Al hopen we hem natuurlijk bij ons te houden. Philippe is een geweldige trainer, hij haalt het beste naar boven in de spelers. Hij wordt sowieso een toptrainer."

Naast de coach dreigen er ook enkele spelers de poorten van de Luminus Arena achter zich dicht te trekken. Het wordt moeilijk om onder meer Sander Berge en aanvoerder Leandro Trossard nog langer in Limburg te houden. De continuïteit verzekeren wordt de grootste uitdaging in Genk. "Wat er ook gebeurt, ook volgend seizoen zullen we een goeie ploeg hebben. We zijn al dicht bij twee akkoorden", aldus De Condé.