Club Brugge heeft vrijdagvoormiddag een eerste keer op het trainingsveld verzamelen geblazen. "We gaan zoals altijd strijden voor de landstitel", zei coach Philippe Clement in het nieuwe oefencomplex van blauw-zwart in Westkapelle. "In België zijn er geen betere trainingsomstandigheden dan hier."

"Het is ons doel om elke match te winnen", verklaarde Clement, die landskampioen Racing Genk verliet voor zijn ex-club. "In eerste instantie gaan we nu volume opbouwen, zodat de spelers het hele seizoen fysiek top zullen zijn. Ook wil ik er meteen verschillende principes inslijpen. In een later stadium volgen er individuele klemtonen. Vorig seizoen heeft deze groep heel goed gespeeld in een 3-5-2, dat gaan we niet zomaar weggooien. Maar we moeten ook in staat zijn om 4-3-3 te spelen."

Vicekampioen Club Brugge moet twee voorrondes overleven om in de groepsfase van de Champions League te geraken. De Bruggelingen kennen op 22 juli hun tegenstander in de derde voorronde. "Veel hangt af van de loting. Het is in ieder geval een mooie uitdaging om via die moeilijke weg in de groepsfase te geraken. We gaan ons uiterste best doen. Maar die poulefase bereiken, zou toch een grote stunt zijn."

Clement komt uiteraard niet in een totaal nieuwe omgeving terecht. Van 1999 tot 2009 trad hij voor Club Brugge aan als speler en zijn eerste stappen als trainer zette hij bij blauw-zwart. "Veel stafleden ken ik nog. En als assistent heb ik veel trainingen gegeven. Ik ben hier met erg veel goesting. De omstandigheden in dit nieuwe oefencentrum zijn ideaal. Als assistent heb ik indertijd ook meegedacht over dit project, het resultaat is fantastisch. In België is er volgens mij geen beter oefencentrum op dit moment."

Club Brugge zag in deze zomermercato zijn topspits Wesley al voor 25 miljoen euro vertrekken naar Aston Villa. De centrale verdediger Odilon Kossounou, vrijdag aanwezig op de eerste training van het nieuwe seizoen, is voorlopig de enige zomeraanwinst. "Ik verwacht niet heel veel veranderingen meer in de spelersgroep. Als er nog spelers zullen vertrekken, dan zal dat voor een groot bedrag zijn. Er gaan zeker nog spelers bijkomen, maar dat hangt ook af van het aantal uitgaande transfers."

Ook Ruud Vormer was blij dat hij opnieuw zijn voetbalschoenen kon aantrekken. "Ik heb een goeie vakantie achter de rug, het was heerlijk om twee weken niets te doen. Ik heb zin in mijn zesde seizoen bij Club Brugge", zei de Nederlandse aanvoerder. "Ik wil iedereen proficiat wensen die aan dit nieuwe oefencomplex heeft meegewerkt, dit zijn fantastische faciliteiten. Met Philippe heb ik al drie jaar samengewerkt, toen hij hier assistent was. Een echt nieuwe coach is hij dus niet. We hopen er een goed seizoen van te maken. Elk jaar gaan we voor het hoogst haalbare, en we willen ook in de groepsfase van de Champions League geraken."