Vincent Kompany is officieel voorgesteld als de nieuwe speler-trainer van Anderlecht. "Ik ben ongelooflijk fier en blij. De keuze om naar Anderlecht te komen, heb ik gemaakt met men hart. Het zal zeer zwaar worden en we hebben veel werk voor de boeg, maar ik heb zeer veel goesting om aan het werk te gaan", zegt Vincent Kompany, speler-trainer van Anderlecht.

Vincent Kompany ziet veel mogelijkheden en kansen om van Anderlecht opnieuw de grootste club van het land te maken en heeft al verschillende ideeën. "Ik krijg de kans om een stempel te drukken met een getalenteerde groep. Ik heb veel ervaring en mijn visie op voetbal is enorm gegroeid. Ik zou graag de visie van Johan Cruyff ook naar Anderlecht halen. Een plaatje van totaal voetbal door getalenteerde jonge voetballers. Nu zit er meer talent bij Anderlecht dan toen ik hier speelde. De mogelijkheden hebben we", zegt Kompany. 

De nieuwe speler-trainer verlaat Manchester City om bij zijn oude liefde aan de slag te gaan. "Het was wel een emotioneel afscheid. Manchester City is een prachtige club. Ik heb veel kunnen leren van Pep Guardiola in de tijd dat hij mijn trainer was. Ik vergelijk me zeker niet met hem. Ik ben eerder een goede student", laat Kompany weten. 


Door de overstap van Manchester naar Anderlecht lijkt een verbintenis tussen de Engelse club en de Brusselse voor de hand liggend, maar Kompany benadrukt dat Anderlecht uniek blijft. "Anderlecht zal nooit een "satellietclub" van Manchester City worden. Anderlecht is en blijft Anderlecht. Ik heb gewoon een groot netwerk in Engeland, maar dat wil niet zeggen dat het netwerk van Marc Coucke of Michael Verschueren opeens waardeloos worden. Wij zullen in de toekomst wel samenwerken, maar Anderlecht blijft de eigenheid behouden", zegt Kompany trots. 

Dat de uitdaging groot is, weet Kompany. Hij is niet naïef. "Vorig seizoen zijn we zesde geworden. Dat wil zeggen dat er vijf ploegen beter zijn dan Anderlecht. Dat moet beter, maar het is niet dat ik het meteen verwacht. Ik bereid me voor op alle mogelijke situaties. We kunnen onze eerste match winnen of verliezen, maar ik zal blijven werken. Mensen die me kennen zullen ook weten dat ik nergens aan begin zonder een plan te hebben", zegt Kompany.

We mogen ook nog bezoek verwachten vanuit Engeland. "Noël Gallagher heeft al laten weten dat hij Brussel komt bezoeken. Het zal dan waarschijnlijk niet voor het voetbal zijn, maar voor het bier", besluit Kompany.