KV Oostende klopt Anderlecht op de openingsspeeldag in eigen huis met 1-2. Vincent Kompany heeft nog een pak werk in en rond het Lotto Park.

Alles draaide in Anderlecht - KV Oostende, hoe kan het ook anders, om Vincent Kompany. Dat Vince The Prince warm onthaald werd in het Lotto Park, dat kan je wel zeggen. Met een enorme tifo met als onderschrift "vertrokken als een prins, revenu comme un roi" werd de toon meer dan gezet. 


Ook de match zelf was van minuut 1 om duimen en vingers bij af te likken. Anderlecht eiste het balbezit op en combineerde onder leiding van Kompany van in de eigen zestien meter tot aan het andere doel. Dat liep in het begin niet altijd van een leien dakje. De voeten van Didillon haperden eenmaal, maar over het algemeen zag je snel de verschillen met het dramatische, vorige seizoen. In minuut 13 werden de Brusselaars dan vlug beloond voor hun combinatievoetbal. 

De 22-jarige Michel Vlap, overgekomen van Heerenveen, krulde de bal perfect in de bovenhoek en voetbalde zich zo vlug in de Anderlecht-harten. En Vlap was on fire, want nog geen twee minuten later had hij zijn tweede al tegen de touwen hangen. Moest het niet zijn dat hij nipt buitenspel stond. De actie voor de goal mocht er nochtans zijn. Met een kap achter het steunbeen zette hij zijn tegenstander in de wind en schoot hij overhoeks binnen. Maar het feestje ging dus niet door, met dank aan de VAR. 

KV Oostende putte zo weer wat moed. Een hoop moed, want twee minuten na de buitenspelfase hing uitgerekend Ronald Vargas de bordjes weer gelijk. Ex-Club, maar ook ex-Anderlechtspeler. De blessuregevoelige Venezolaan vond D'Haese op de flank en die laatste vond op zijn beurt weer Vargas ter hoogte van de strafschopstip. Vargas legde de bal beheerst in het verste hoekje. Met een verontschuldigende hand richting de thuisfans vierde hij zijn goal. 

Na de 1-1 nam RSCA het commando weer over. De jonkies maakten verder indruk. Jérémy Doku was wel de bedrijvigste. Ervaren rot Skulason had meer dan zijn handen vol met de tiener afkomstig uit Borgerhout. De jeugdige Doku probeerde de Ijslander te slim af te zijn door een penalty te versieren, maar Skulason trok zijn been nog net op tijd weg. Verder waren het Amuzu, Gerkens en Vlap die voor gevaar zorgden. Vlap was meermaals aangever voor Gerkens, maar Dutoit bewees dat hij nog altijd zijn plek heeft onder de lat bij de West-Vlamingen.

In periode twee zagen we een licht ander spelbeeld. Na acht minuten kwam Anderlecht heel goed weg. Met dank aan een Robbie D'Haese die voor eigen succes ging. Als D'Haese de bal aflegde op nieuwe spits Rajsel, staat het in 99 van de 100 gevallen 1-2. Paars-wit had de waarschuwing na verloop van tijd wel begrepen. Het was Francis Amuzu die in minuut 69 het stadion nog eens deed opveren. Na een geslaagde dribbel plaatste de linkerflankspeler het leer richting verste hoek, maar William Dutoit kon er nog net met de vingertoppen bij. 

Geen vijf minuten later was paars-wit daar alweer. Amuzu kreeg ruim een kwartier voor tijd de kans om vanuit een scherpe hoek Anderlecht weer op voorsprong te zetten, maar de jonge Belg liet dit na. Iets wat Amuzu zich enorm zou gaan beklagen, want Sakala deed een minuut later aan de overkant wat Amuzu niet kon, en dat was scoren. El Kababri verloor Sakala uit het oog en die laatste legde dan maar eenvoudig binnen. 1-2, met nog veertien minuten te spelen. 

Na de tweede Oostendse treffer bleef het vooral van één man komen, Francis Amuzu. Samen met Doku zette hij enkele leuke acties op, maar de afwerking ontbrak. Zo bleef het 1-2. Een debuut in mineur voor Vincent Kompany. 


het MOMENT 
van de match
Ronald Vargas maakte met zijn goal een knappe rentree in de Jupiler Pro League. En dit tegen zijn voormalige werkgever nota bene. 
de MAN 
van de match
Fashion Sakala. Enkele minuten na zijn invalbeurt maakte hij al het winnende doelpunt. 
onze MENING 
over de match
KV Oostende wint ietwat gevleid op Anderlecht. Al moeten we zeggen dat het voetbal van de Kustboys met momenten meer dan knap was.