Dit Racing Genk is ziek. Meer nog, dit is niet meer de kampioenenploeg van afgelopen jaar. Letterlijk en figuurlijk. De ploeg van Dury pakt in de Luminus Arena de eerste winst van het seizoen. Met drie op negen staan beide clubs broederlijk naast elkaar in het klassement.

Nieuwe opdoffer voor Genk! Nadat Racing Genk afgelopen week een stevige opdoffer te verwerken kreeg op KV Mechelen, was het vanavond tegen Zulte Waregem meer dan menens voor Felice Mazzu en de zijnen. Want Francky Dury hunkerde naar een eerste driepunter dit seizoen. Dat kon je op het gezicht van de T1 van Essevee aflezen. De wedstrijd zelf had alles behalve een studieronde nodig. 


Na anderhalve minuut kon Ally Samatta al op Sammy Bossut af. Omar Govea lanceerde de spits van KRC ongewild, maar de Tanzaniaan was nog niet scherp genoeg voor doel. Dat was Bjordal vier minuten later aan de overkant wel. Bürki wilde er vandaag duidelijk snel komaf mee maken. Hij bracht een snedige center tot bij Bjordal en die legde simpel, terwijl hij goed voor zijn man insneed, in het verste hoekje weg. 0-1. 

Racing Genk was weliswaar even verbouwereerd als in het AFAS-stadion van Malinwa. Gedurende 37 minuten konden de Limburgers geen enkele noemenswaardige kans meer bij elkaar voetballen. Vlak voor rust besloot Paintsil eens een keer een laag schot af te vuren, maar Bossut keek de bal vrij simpel naast. Blauw en wit werd bij het ingaan van de catacomben dan ook op een ferm fluitconcert getrakteerd. 

Je zou dan denken: Genk komt na de bolwassing van Mazzu gepikeerd uit de kleedkamer, maar ook dat was niet het geval. Zulte Waregem controleerde de situatie met alle gemak. Wat misschien nog vreemder is, is het volgende. Als we naar de statistieken van Mazzu tegen Zulte Waregem kijken, valt er ons iets op. In 14 confrontaties op het hoogste niveau (met Charleroi, nvdr.) verloor de Italiaanse Belg amper één pietluttig keertje tegen de mannen van de Gaverbeek. Zou dat aantal nu plots verdubbeld gaan worden? Het had er alvast alle schijn van. 

Want KRC Genk bleef klungelen. Tot net voor het uur. Dan schudde de Japanner Ito het hele stadion wakker. Samatta verlegde het spel naar rechts waar Ito de bal goed in één tijd meenam. Zijn volley strandde op de vuisten van Bossut. Heynen kon de moeilijke rebound niet voor zijn rekening nemen. Veel verder kwam de thuisploeg eigenlijk niet. Het vertrek van Pozuelo en in een latere fase Malinovskyi lijkt nu pas binnen te sijpelen bij de Genkenaars. 

Tot overmaat van ramp deed Zulte Waregem er nog een schepje bovenop. Ruim tien minuten voor tijd zorgde nieuwe aankoop Berahino, een voormalig Premier League-speler bij Stoke City, voor de 0-2. Een afgeweken bal, ook dat nog. Het scheenbeen van Dewaest was de boosdoener. Zo blijft ook Genk met een magere drie op negen achter. Zulte Waregem hijst zich met de eerste winst van het seizoen naast Racing. Al kan het contrast in beide kampen meer dan waarschijnlijk niet groter zijn. 

MOMENT - MAN - MENING
het MOMENT 
van de match
Samatta laat na nog geen twee minuten de 1-0 liggen. Mits een treffer daar, ziet de wedstrijd er heel anders uit. 
de MAN 
van de match
Sammy Bossut. De ervaren keeper hield z'n team enkele keren goed recht. En vergeet niet, dit alles zonder matchritme. De voorbije twee partijen gaf Dury de voorkeur aan Eike Bansen. 
onze MENING 
over de match
Zulte Waregem heeft de overwinning niet gestolen. In tegendeel. Snel gescoord, vervolgens alles uitstekend dicht gehouden achteraan, om uiteindelijk er nog eenmaal goed uit te komen via Berahino. Een naam om te onthouden.