Zoals na elke speeldag verduidelijkt het Professional Referee Department een aantal fases van het voorbije voetbalweekend. Ontdek het hier.

SPORTING DU PAYS DE CHARLEROI - RSC ANDERLECHT (45'+1): VAR-interventie voor handspel

Nacer Chadli (RSC Anderlecht) scoort een doelpunt dat goedgekeurd wordt door de scheidsrechter. Het doelpunt is gescoord met de bovenschouder, dat een deel is van de arm.

De beelden tonen geen duidelijke fout, geen 'clear and obvious error', aan van de scheidsrechter. Meerdere beelden zijn nodig om het contact te analyseren en het Professional Referee Department verwacht geen VAR-interventie in deze situatie.
Handspel gemaakt door een aanvaller is factueel waardoor de procedure correct werd toegepast om geen 'on field review' te gebruiken.
(zie informatie en uitleg over VAR factuele beslissingen verderop)

CLUB BRUGGE KV - KAA GENT (31'): strafschopsituatie

KAA Gent valt aan. Een aanvaller gaat in het strafschopgebied en wordt gevolgd door een verdediger. Ze willen de bal spelen en gaan in duel. De verdediger maakt een tackle/sliding en raakt daarbij de voet van de aanvaller, die struikelt. Het Professional Referee Department verwacht een VAR-interventie voor strafschop.

R. ANTWERP FC - R. STANDARD DE LIÈGE (89'): strafschopsituatie

In het strafschopgebied is er een duel tussen Faris Haroun (RFC Antwerp) en Felipe Avenatti (Standard Luik) Na een contact zet Felipe Avenatti zijn actie verder en valt daarna op een opvallende manier tegen de grond. De scheidsrechter laat verder spelen.

De VAR komt niet tussen omdat de beelden geen 'clear and obvious error' aantonen van de scheidsrechter. VAR Factual Decisions (geen interpretatie)

In de volgende situaties informeert de VAR de scheidsrechter zonder een 'on field review'. Buitenspelsituaties zonder enige interpretatie.Wanneer de bal over de doellijn gaat bij een beslissing voor het toekennen van een doelpuntEen fout binnen of buiten het strafschopgebiedHandspel gemaakt door een aanvaller bij de opbouw van een aanval, bij een beloftevolle aanval of het scoren van een doelpunt. Dit is een nieuwe regel sinds 1 juni 2019, de bal het speelveld verlaat en dit niet wordt opgemerkt door de match officials (spel gaat verder). Daarna doet zich een wedstrijdbepalende fase voor (strafschopfase, rode kaart...), dan zal de VAR vragen het spel te laten hernemen met inworp, doelschop of hoekschop. De eerder genomen beslissing van de scheidsrechter vervalt daardoor. In deze situaties zal de scheidsrechter de informatie gebruiken die door de VAR gegeven wordt, zonder de beelden te bekijken.

Alhoewel de scheidsrechter nog steeds zelf kan beslissen om de beelden te bekijken.