Antwerp wint met 1-2 op het veld van rode lantaarn Cercle Brugge. Elf punten is na 22 speeldagen de zeer magere oogst voor de Cerclisten. En het stamnummer 1, dat moest het vandaag van de jeugd hebben.

Wat een doodnormale zondag moest gaan worden, draaide rond 14u30 wel even anders uit in Brugge. Meer bepaald in het Jan Breydelstadion. Daar ontving het Cercle Brugge van Bernd Storck het stamnummer 1 uit Antwerpen. De Cercle-coach maakte vooraf nog duidelijk dat hij tegen een hoog gekwalificeerd Antwerp al blij zou zijn met een punt. Al werd snel duidelijk dat hij misschien wel op meer mocht hopen. Er was nog niet goed en wel afgetrapt, of het eerste hoogtepunt was al daar. Peeters lanceerde Hazard en Buta liep de flankaanvaller licht in de rug aan. 


Boterberg twijfelde geen seconde en wees vol overgave naar de stip. Vol ongeloof stapte Kevin Hoggas naar de 'elfmeter'. Met het omzetten van de strafschop kende de Fransman minder moeite. De West-Vlamingen op een 1-0 voorsprong na een minuut spelen. Vijf minuten later moest de kelk al tot op de bodem geledigd worden bij The Great Old. Wesley Hoedt vocht met de bal waardoor De Belder ermee aan de haal ging. Gevolg: Hoedt aan de noodrem en rood voor de Nederlander. Groen en zwart leek de schaapjes zeer onverwacht, doch erg snel, op het droge te hebben. 

De chronische winterslaap van Antwerp duurde dus voort. Ware het niet dat er bij The Reds nog steeds ene Dieumerci Mbokani op het veld staat. De nummer twee van de Gouden Schoen won in minuut 13 een cruciaal kopduel. Zijn kopslag belandde in de voeten van de inlopende Refaelov en de Israëliër voetbalde zich in de dubbele cijfers. Refaelov had het leer maar binnen te lopen en scoorde makkelijk zijn tiende van het seizoen. Na de aansluitingstreffer ging het tempo wat liggen. Eindelijk zou je bijna denken. 

Al bleef de thuisploeg naarstig op zoek naar een nieuwe voorsprong. Onder leiding van Stef Peeters en vooral Kylian Hazard wisten de bezoekers het af en toe niet meer. Hazard was zondagmiddag een exponent van wat hij moet zijn: een efficiënte dribbelkont. Refaelov en Alexis de Sart werden net voor rust in een wel zeer stormachtige wind gezet, Hazard stak het ganse veld over, maar het was de laatste pass op De Belder die net te hard was. Deze aanval had een beter lot verdiend. 

In het tweede bedrijf nam Antwerp dan weer plots de bovenhand. Met een man minder trok het zoetjesaan naar voren en in minuut 55 kwam er even kortsluiting in het hoofd van Donsah. De Cercle-verdediger leverde zomaar in bij Mbokani, maar leek zich met de hulp van Dabila al vlug te kunnen herstellen. De Ghanees en de Ivoriaan zetten de huidige topschutter vlug weer van de bal, maar Dabila passte centraal in de voeten van De Sart. De jonge Belg haalde zijn zware rechter boven en doelman Hassen mocht gaan vissen. Antwerp op 1-2, en dat nog steeds met een man minder. Scheve situatie rechtzetten noemt men dat. 

En The Great Old hield stand. Na een erg moeizaam einde van 2019 toonden de troepen van Bölöni in 2020 uitgezonderd de eerste tien minuten weer maximale inzet. De Antwerp-kern is en blijft enorm breed en nagenoeg alle posities zijn dubbel bezet zonder al te groot kwaliteitsverlies. Voor Cercle blijft het roeien met de riemen die ze hebben. Het voetbal is verre van slecht, maar op een gegeven moment moet er dan wel geoogst worden. Als dat uitblijft, wenkt 1B meer en meer. 

MOMENT - MAN - MENING
het MOMENT
van de match
Scheidsrechter Boterberg fluit na 13 seconden een strafschop voor Cercle. Hoggas zorgde zo voor een van de snelste doelpunten van dit seizoen.
 
de MAN
van de match
Alexis De Sart. De belofte zorgde voor de winning goal, en wat voor één. 
onze MENING
over de match
 Antwerp maakte het zichzelf onnodig moeilijk, maar hoe ze voor de comeback zorgden, wat een wilskracht!