Het Professional Refereeing Department verduidelijkt een aantal fases van het voorbije voetbalweekend.

Cercle Brugge KV - RSC Anderlecht (29'): handspelsituatie in het strafschopgebied

Na een schot op doel van een aanvaller van Cercle Brugge, maakt de bal contact met de elleboog van een verdediger van RSC Anderlecht in het strafschopgebied. De elleboog van de verdediger was dicht tegen zijn lichaam en maakte zijn lichaam niet onnatuurlijk groter.

Juiste beslissing van de scheidsrechter en geen VAR-interventie.

Cercle Brugge KV - RSC Anderlecht (89'): handspelsituatie in het strafschopgebied 

De bal maakt in het strafschopgebied contact met de hand van een verdediger van RSC Anderlecht. De arm/hand is in een natuurlijke positie naast het lichaam van de speler en maakt zijn lichaam niet onnatuurlijk groter.

Correcte beslissing van de scheidsrechter om het spel verder te laten gaan. Er is geen VAR-interventie nodig bij deze situatie.

KV Kortrijk - Club Brugge KV (31'): fout Ezekiel 

Na een correcte "challenge" van speler Ricca (Club Brugge KV), maakte speler Ezekiel (KV Kortrijk) een zware overtreding op Ricca. De scheidsrechter reageerde te snel met het bovenhalen en het tonen van de gele kaart. Het Professional Refereeing Department verwacht een rode kaart voor deze fout (voor 'high contact' en hoge intensiteit), maar geen VAR-interventie. De beslissing van de scheidsrechter om de fout te beoordelen als roekeloos en aldus niet als buitensporig, kan immers niet gezien worden als een 'clear and obvious error'.