Voetbal

Algemeen

EK voetbal uitgesteld naar 2021

17.03.2020 |

Belga

De kogel is door de kerk: het EK voetbal is definitief uitgesteld. Dat nieuws werd gemeld door de Noorse Voetbalfederatie. Bevestiging vanuit de UEFA is er momenteel nog niet.

Het EK voetbal van komende zomer wordt vanwege het coronavirus uitgesteld en verplaatst naar de zomer van 2021 (11 juni-11 juli), zo meldt de Noorse Voetbalfederatie NFF dinsdag op Twitter. Om 13 uur startte er een videoconferentie tussen de 55 lidstaten om onder meer het EK te bespreken. Dinsdagvoormiddag was er al overleg met de European Club Association (ECA), die de belangen van de Europese clubs behartigt, de internationale spelersvakbond FIFPro en European Leagues. Dinsdagnamiddag volgt er in principe nog een Uitvoerend Comité bij de UEFA om de genomen beslissingen te bekrachtigen.

De beslissing moet normaal de ruimte geven aan de nationale competities om het huidige seizoen af te werken. Europa is momenteel het epicentrum van het coronavirus en dus was het al langer duidelijk dat EURO 2020, een jubileumeditie die ter gelegenheid van de zestigste verjaardag van de UEFA in twaalf gaststeden verspreid over het Oude Continent gespeeld moet worden, aan een zijden draadje hing. Het valt immers niet te voorspellen wanneer het virus in Europa onder controle zal zijn en dus is het laten doorgaan van het EK niet te verantwoorden.

Bovendien bemoeilijkt de uitgestrektheid van dit EK de organisatie ervan. EURO 2020, de zestiende editie van het Europese landentoernooi, krijgt zo de trieste eer het eerste EK te zijn dat sinds de oprichting in 1960 niet kan doorgaan. De zomer van 2021 bleek de enige logische oplossing, een winter-EK zou de clubkalender alleen maar meer belasten. Voor Final Four van de Nations League en het eerste grote, en vooral lucratieve, WK voor clubs moet er komend jaar een nieuwe datum gezocht worden.

 Bondscoach Roberto Martinez vult aan. "Sinds het WK 2018 hebben we hard gewerkt om dit EK 2020 zo goed mogelijk voor te bereiden. Maar dit is een geval van overmacht; we moeten dus allemaal solidair zijn om dit virus te overwinnen", benadrukt hij.


"De Rode Duivels hebben altijd een inspirerende en verenigende kracht gehad, en ze willen dan ook duidelijk maken dat we allemaal samen deze situatie zullen overwinnen door ons bewust te zijn van onze maatschappelijke verantwoordelijkheid. Wij steunen en begrijpen de beslissing om in deze moeilijke tijden prioriteit te geven aan de volksgezondheid. Zodra onze gezondheid niet meer bedreigd wordt, kunnen we in juni 2021 samen met heel België genieten van een historisch Europees Kampioenschap."

Facebook

Twitter