Voetbal

Algemeen

UEFA dreigt Belgische clubs uit te sluiten van Europees voetbal

03.04.2020 | Erik Duchateau

Belga

De UEFA raadt zijn leden af de nationale competities definitief te staken en dreigt teams uit landen die nu al beslissen de competitie definitief stop te zetten uit te sluiten van Europees voetbal volgend seizoen.

"We zijn ervan overtuigd dat het voetbal de komende maanden opnieuw kan beginnen onder de voorwaarden van de autoriteiten. Elke beslissing om de nationale competitie stop te zetten is daarom voorbarig en niet gerechtvaardigd", schrijft de UEFA in een omzendbrief, die Associated Press kon inkijken.

Voor de Belgische clubs dreigt in het slechtste scenario een seizoen zonder Europees voetbal. De omzendbrief, ondertekend door de UEFA, de vereniging van Europese clubs en de vereniging van de Europese liga's, werd naar alle leden verstuurd, enkele uren nadat de Belgische Pro League besliste om na 29 speeldagen een streep te trekken onder de Jupiler Pro League. Die aanbeveling moet volgende week (op 15 april) nog wel bevestigd worden door de Algemene Vergadering.

Ook in Nederland klinkt de roep om de competitie onmiddellijk te beëindigen steeds luider. In dezelfde brief laat de UEFA uitschijnen dat landen die hun competitie vroegtijdig stopzetten, volgend seizoen mogelijk van Europees voetbal worden uitgesloten. "Aangezien deelname aan een clubcompetitie van de UEFA bepaald wordt door het sportieve resultaat op het einde van een nationale competitie, kan een vroegtijdige beëindiging twijfel doen ontstaan of aan die voorwaarde is voldaan", luidt het. "De UEFA heeft het recht te bepalen welke clubs mogen deelnemen aan het Europese seizoen 2020-2021."

Voor België is Club Brugge als (waarschijnlijke) nieuwe kampioen rechtstreeks geplaatst voor de groepsfase van de Champions League. Als blauw-zwart van het kampioenenbal zou worden geweerd, lopen de West-Vlamingen minstens 30 miljoen euro mis, onderstreept AP.

De UEFA werkt momenteel aan het vinden van een oplossing voor het einde van het seizoen met de Europese competities. De Champions League en de Europa League zitten vast in de achtste finales. De Belgische clubs zijn uitgeschakeld.

Facebook

Twitter