Sport.be

Wielrennen

Piepoli wint ingekorte sneeuwrit

24.05.2006 | Erik Duchateau

Leonardo Piepoli heeft zijn tweede ritzege in de Ronde van Italië beet. De Italiaan bleef Ivan Basso voor in de rit die op de top van de steile Kronplatz had moeten eindigen...

Tweede ritzege voor Leonardo Piepoli. (foto photonews)
De gevreesde 17de rit werd letterlijk onthoofd. De vooraf verdoemde niet-geasfalteerde ondergrond op de slotklim bleek niet zozeer het probleem. Wel een sneeuwlaag van vijf centimeter en temperaturen onder het vriespunt maakten een aankomst op de top van Kronplatz (2273 meter) nagenoeg onmogelijk.

Het gezond verstand zegevierde en dus besliste de organisatie de laatste vijf kilometer te schrappen. De aankomst kwam daardoor te liggen op de lager gelegen Passo di Furchia (1700 meter).

De eerste berg van de dag, de Passo delle Erbe, werd zelfs in zijn geheel geschrapt. Vooral omdat de afdaling te gevaarlijk zou zijn. De renners, onder leiding van rozetruidrager Ivan Basso, hadden voor de rit een staking van een kwartier nodig om de organisatie daarvan te overtuigen.

Al die parcourswijzigingen maakten dat de rit uiteindelijk 121 in plaats van 133 kilometer lang was. Dario Cioni en Bernard Poilvet reden daarvan meer dan de helft op kop, maar de Italiaan en de Fransman werden bij het begin van de beklimming van de Furchia gegrepen.

BASSO SPURT NIET MEE

Een uitval van Raffaele Illiano en Scott Davis droeg niet ver. Leonardo Piepoli had meer punch in huis en reed samen met Ivan Basso de concurrentie uit de wielen. In de 'spurt' om de zege drong de rozetruidrager niet aan. De derde plaats ging op een tiental seconden naar José Enrique Gutierrez.

Voor Piepoli is het zijn tweede ritzege nadat hij al de beste was in de 13de etappe naar La Thuile. Ivan Basso verstevigt uiteraard zijn leidersplaats. Hij heeft nu 5'51" op Gutierrez. Gilberto Simoni, die achtste werd in de ingekorte sneeuwrit, wipt over Paolo Savoldelli naar de derde plaats. 'Gibo' heeft al meer dan 10 minuten achterstand.

Alles over de Giro 
Facebook

Twitter

Mis deze events niet

Meer