Sport.be

Wielrennen

Calzati soleert succesvol

09.07.2006 | Steven Swinnen

De Fransman Sylvain Calzati heeft de achtste rit in de Ronde van Frankrijk gewonnen. Hij sprong weg uit een vluchtersgroepje van zes en bleef een ongeïnteresseerd peloton makkelijk voor.

Sylvain Calzati. (foto photonews)
Eén dag voor de langverwachte rustdag op maandag reed het peloton van Saint-Méen-Le-Grand naar Lorient. Hiervoor moest 181 kilometer afgelegd worden. Na een klein uur wedstrijd met tal van ontsnappingen kozen zes renners voor de aanval: Zabriskie (CSC), Kessler (T-Mobile), Calzati (AG2R), Aerts (Davitamon), Carlström (Liquigas) en Halgand (Crédit Argicole).

Bekijk de video van de rit  

Naast onze landgenoot Aerts dus met Kessler ook iemand van T-Mobile. De ploeg van gele trui Honchar pleitte zich zo vrij van enig kopwerk in de achtergrond. QuickStep had niemand in het kopgroepje, maar het was Phonak dat aan de voorsprong begon te knagen.

Die liep op tot zeven minuten, maar daalde op zeventig kilometer van de meet naar 5 minuten. De sprintersploegen zaten dus op koers. Op dertig kilometer van de finish hadden de zes nog maar drie minuten voorsprong, Calzati sprong weg en Halgand reageerde. De andere vier bleven rustig zitten.
 

De Fransman van AG2R begon voor de tweede dag na elkaar aan een individuele tijdrit. Hij bleef uitlopen op Halgand, die het gezelschap van Carlström kreeg. In het peloton was de eendracht zoek en toen Boonen ook nog eens lek reed op 15 kilometer van de streep, had Calzati vrij spel.

Hij was dolblij met de mooiste ritzege uit z'n carriere. Carlström eindigde tweede, voor Halgand. De spurt van het peloton werd vlot gewonnen door McEwen.


Alles over de Tour Facebook

Twitter

Mis deze events niet

Meer