Sport.be

Wielrennen

Landis na indrukwekkend nummer

20.07.2006 | Jan Mundus

Floyd Landis heeft revanche genomen voor zijn off day in de rit naar La Toussuire. Na een indrukwekkende vlucht bleef hij Carlos Sastre voor. De Amerikaan klimt op naar de derde plaats en heeft nog uitzicht op het geel.

Floyd Landis. (foto belga)
De Tourkaravaan zei de Alpen adieu met een rit van Saint-Jean-de-Maurrienne naar Morzine over een afstand van 200,5 kilometer. Onderweg moesten vijf cols beklommen worden, waaronder twee van eerste categorie: de Col des Saisies en de Col de la Colombière. De aankomst lag tien kilometer na de slotklim naar Joux-Plane (buiten categorie). Voor de klassementsrijders was het mogelijk de laatste kans om een gooi te doen naar de gele trui.

José Rujano kwam niet aan de start in de zeventiende etappe. De Venezolaan finishte gisteren als laatste en is meteen de vierde opgever bij QuickStep, na Cretskens, Boonen en De Jongh.

Na vijftien kilometer wedstrijd kregen elf renners een vrijgeleide van het peloton. Onder hen één Belg: Philippe Gilbert (Française des Jeux). Andere belangrijke namen waren Sinkewitz (T-Mobile), Garate (QuickStep) en Padrnos (Discovery Channel).

Op de eerste klim van de dag, de Col des Saisies, barstte de wedstrijd los. Na het kopwerk van Phonak begon Floyd Landis aan een indrukwekkende solo richting top. Hij bracht in zijn eentje de voorsprong van de leiders van elf minuten terug tot drie minuten.

Landis trok door en beende de koplopers bij op de flanken van de Col des Aravis. De ex-geletruidrager ging op zijn elan door. Patrick Sinkewitz was de enige die Landis kon volgen naar de top van de Colombière.

Met een bonus van zeven minuten begon Landis aan de Joux-Plane, waar hij Sinkewitz meteen achterliet. Op de achtergrond effende Schleck (CSC) het pad voor Sastre, die in zijn eentje op zoek ging naar Landis. Maar de Amerikaan hield voorin goed stand en moest maar twee minuten prijsgeven op Sastre op de moordende klim naar Joux-Plane.

De Tour van Floyd Landis 

Floyd Landis (Phonak) bleef buiten schot en hield uiteindelijk een voorsprong van 5'42" op Carlos Sastre aan de meet. Christophe Moreau werd derde op 5'58". In het algemeen klassement klimt Landis op naar de derde stek, op dertig seconden van Pereiro. Gezien zijn tijdrijderscapaciteiten maakt Landis weer voluit kans op de eindzege in Parijs.

Bekjk de video van de rit 

Alles over de Tour Facebook

Twitter

Mis deze events niet

Meer