Sport.be

Wielrennen

Hushovd vloert McEwen op Champs Elysées

23.07.2006 | Bart Peeters

Thor Hushovd heeft de slotrit van de Tour op zijn naam geschreven. Op de Champs-Elysées was de Noor veel sterker dan Robbie McEwen. Floyd Landis is eindwinnaar.

Thor Hushovd. (foto belga)
Voor het eerst in deze Tour verliep een rit zoals verwacht. Het peloton vertrok met een slakkengang. Wat dollen, lachen en elkaar feliciteren tegen dertig per uur. Floyd Landis liet zijn team voortdurend in de voorste gelederen rijden.

Het was wachten op de Champs-Elysées, daar brak de wedstrijd, zoals elk jaar, helemaal open. De eerste die een aanval plaatste was Walter Beneteau. De start van een spervuur van aanvallen.

Met nog dertig kilometer te gaan ontstond een veelbelovende groep. Onder meer Gilbert, Popovych, Vansummeren en Voigt zaten in een groep van vijftien die een halve minuut uitliep op de grote groep. Het waren de ploegen van Cofidis en Liquigas die op 10 kilometer van het einde alles weer samen brachten.

Vanaf dan ging het in gestrekte draf naar de finish. Steegmans loodste McEwen in de laatste kilometer helemaal naar voor, maar de Australiër was niet opgewassen tegen de sterke Hushovd. De Noor slaat een unieke dubbel, na winst in de proloog pakt hij ook op de Champs-Elysées de zege.

PEREIRO MAAKT NOG 2 SECONDEN GOED

De eindzege van Landis kwam nooit in gevaar. Toch moest de Amerikaan na een breuk in het peloton nog twee seconden prijsgeven aan Oscar Pereiro. Het verschil tussen Landis en Pereiro in de eindstand bedraagt 57 seconden.Het groen en de bollen lagen ook al vast. Die zijn voor McEwen en Rasmussen. Cunego is de beste jongere in deze Ronde van Frankrijk.

Bekijk het videoverslag van de rit 

Alles over de Tour Facebook

Twitter

Mis deze events niet

Meer