Sport.be

Wielrennen

Di Luca grijpt de macht

30.08.2006 | Erik Duchateau

Danilo Di Luca heeft de eerste bergrit in de Ronde van Spanje gewonnen. Op La Covatilla spurtte de Italiaan sneller dan Janez Brajkovic. Hij wordt ook de nieuwe leider.

Danilo Di Luca. (foto photonews)
Na de beklimming van de Alto de Lagunilla vormde zich een kopgroep van acht: Vladimir Gusev, Benoît Joachim, Michael Rasmussen, Pietro Caucchioli, Iñigo Landaluze, David Arroyo, José Miguel Elias en Sergio Paulinho.

In de afdaling ging Landaluze er alleen vandoor, maar op de flanken van La Covatilla was het bobijntje van de Bask af. Hij werd snel ingerekend en achtergelaten. Op die slotklim bleken Paulinho en Arroyo de meeste frisse renners vooraan. De Portugees en de Spanjaard sloegen op 10 km van de meet een kloof.

Op 5 km van de meet nam Angel Gomez Marchante het commando over, maar ook de Spanjaard van Saunier Duval kwam te kort voor de ritzege. Die werd betwist tussen Danilo Di Luca en Janez Brajkovic, de twee sterkste renners uit de groep der favorieten.

In de sprint had de ervaren Italiaan geen moeite met de jonge Sloveen. Voor Di Luca, die zijn seizoen afstemde op de Giro maar daar pas 23ste werd, is het pas de eerste zege van het seizoen. Misschien dat hij zijn jaar kan goedmaken met eindwinst in de Vuelta? De kopman van Liquigas neemt alvast de gouden leiderstrui over van Thor Hushovd.  

Andriy Kashechkin finishte op een vijftal seconden als derde op La Covatilla. Gomez Marchante werd vierde, Carlos Sastre op 26 seconden vijfde en Alejandro Valverde zesde. Denis Menchov, de eindwinnaar van vorig jaar, verloor meer dan drie minuten. Stijn Devolder was met een 32ste plaats op 4'08" beste Belg.

Alles over de Vuelta Facebook

Twitter

Mis deze events niet

Meer