Sport.be

Wielrennen

Ballan frustreert Hoste in Ronde

08.04.2007 | Willem Bruyndonx

Alessandro Ballan heeft de Ronde van Vlaanderen gewonnen. De Italiaan haalde het in de sprint nipt van zijn metgezel Leif Hoste, die op weg leek naar een spraakmakende zege. Topfavoriet Tom Boonen kon geen aanspraak maken op een derde zege op rij.

Hoste finishte voor de derde keer tweede in Vlaanderens Mooiste. (foto photonews)
200 renners startten aan de 91ste editie van Vlaanderens Mooiste, 7 onder hen tekenden voor de traditionele vroege vlucht. Daarbij 1 landgenoot, Evert Verbist. De 22-jarige renner van Chocolade Jacques zat in het gezelschap van de Nederlander Tjallingii (winnaar Ronde van België in 2006), de Italiaanse 'veldrijder' Franzoi, de Fransen Mangel en Boucher, de Wit-Rus Kuschynski en de Spanjaard Garcia Acosta.


Hun maximale voorsprong bedroeg dik 13 minuten, het peloton liet lang begaan in een gesloten koers. Die stabiele situatie werd enkel opgeschrikt toen Boonen zijn arm liet verzorgen door de wedstrijddokter (na een val op een nat wegdek in het Kortrijkse) en door opvallend veel valpartijen, waarbij onder meer Cancellara (zonder schade) en Zabel (er erger aan toe) betrokken waren.


De koers bleef erg lang op slot, zoals bepaalde favorieten voorspeld hadden. Onder meer Bettini, O'Grady en Hoste deelden prikjes uit, maar Cancellara deed 35 km voor de meet de koers pas echt ontploffen. De Zwitser etaleerde opnieuw zijn uitzonderlijke kracht en kreeg een alerte Steegmans mee als waakhond. Met zijn tweeën beenden ze de 7 vroege vluchters bij.

Er ontstond een nieuwe kopgroep van 9, maar daarin was de samenwerking zoek. Quick Stepper Steegmans speelde het tactisch, enkel een hongerige Cancellara wilde echt, de rest kon simpelweg niet meer. Net voor de beklimming van de Muur van Geraardsbergen was de logische hergroepering een feit.

BALLAN MAAKT HET VERSCHIL OP DE MUUR

Boonen, die al heel de dag een twijfelachtige indruk maakte, draaide als eerste de Muur op, maar kon het verschil niet maken. Ballan pakte wel uit met een rake versnelling en kwam als eerste boven. Hoste als tweede en die dichtte even later de kloof.
 
Beide tijdrijders hielden knap stand tot aan de meet, de achtervolgers konden geen vuist meer maken. In de slotkilometer zette Hoste zich aanvankelijk slim in het wiel van de Italiaan, maar daarna trok de kopman van Predictor-Lotto toch relatief vroeg de sprint aan.

Hoste leek het te gaan halen, maar viel stil in de laatste 20 meter. Ballan ging er nog over en won na de Driedaagse van De Panne ook de Ronde. Een week om nooit meer te vergeten voor de talentvolle Italiaan. Voor Hoste was de tweede plaats -al voor de derde keer overigens- erg bitter.
 

Top-10
1. Alessandro Ballan (Lampre/Ita)
2. Leif Hoste (Bel)
3. Luca Paolini (Ita)
4. Karsten Kroon (Ned)
5. Vladimir Gusev (Rus)
6. Tomas Vaitkus (Lit)
7. Nick Nuyens (Bel)
8. Dmitriy Muravyev (Kaz)
9. Michael Boogerd (Ned)
10. Stuart O'Grady (Aus)
...
12. Tom Boonen (Bel)Facebook

Twitter

Mis deze events niet

Meer