Sport.be

Wielrennen

Geen eindzege voor Cornu in Duinkerke

13.05.2007 | Willem Bruyndonx

De Brit Mark Cavendish (T-Mobile) heeft de slotetappe van de Vierdaagse van Duinkerke gewonnen. Dominique Cornu startte zondag als leider, maar moest de eindzege laten aan de Fransman Mathieu Ladagnous (Française des Jeux).

Ladagnous snoepte in de slotrit de leidersplaats af van Cornu. (foto photonews)
Na een rit over 173 km van Steenvoorde naar Duinkerke versloeg Cavendish de Duitser Erik Zabel en de Australiër Matthew Goss in een massasprint.

Cornu kreeg van de wedstrijdcommissarissen tien seconden straftijd aangesmeerd omdat hij niet correct had gespurt bij een tussensprint. De Waaslander zakte daardoor terug naar de derde plaats in de rangschikking (na de Fransman Laurent Lefevre) en moest uiteindelijk veertien seconden prijsgeven op eindwinnaar Ladagnous.

De slotetappe van de Vierdaagse van Duinkerke was boeiend en levendig. Na goed vijf kilometer trokken Niko Eeckhout, de Brit Bradley Wiggins, de Fransen Cedric Vasseur en David Boucher, en de Brit Evan Oliphant in de aanval. Zij boekten een maximale voorsprong van 3:40.

Net na de bevoorrading, aan kilometer 93, moest Oliphant er vooraan af, waardoor we nog slechts vier renners voorop kregen. Dit kwartet mocht ook de eerste van zes plaatselijke ronden, van elk 6,5 kilometer aanvatten.

Het peloton, waarin Francaise des Jeux voor Mathieu Ladagnous het tempo regelde, volgde op amper en halve minuut. Toen de vier wat verderop gegrepen werden mocht Glenn D'Hollander even voor het pak uitrijden, maar ook hij werd ingelopen.

De teams van Predictor-Lotto en Francaise des Jeux maakten zich daarna op voor de eerste bonificatiesprint op de zeedijk van Duinkerke. Tom Steels was hierin de snelste, gevolgd door Wim De Vocht. Derde werd evenwel Ladagnous, die zo virtueel leider werd met een seconde voorsprong op Cornu.

In de tweede bonificatiespurt ging het helemaal mis voor Cornu. Ladagnous won die immers, maar de Waaslander werd betrapt op het feit dat Steels hem vooruit duwde. De wedstrijdcommissarissen bestraften Cornu na de wedstrijd met tien seconden straftijd en Cornu en Steels kregen ook elk een boete van 200 Zwitserse frank.

Net voor het ingaan van de laatste ronde trachtte Sebastien Rosseler de traditionele massaspurt nog te ontlopen samen met de Fransman Mathieu Claude. Tevergeefs.
 
Top-10 rit 6
1. Mark Cavendish (GBr/T-Mobile), de 173 kilometer in 3u52:33 (gem.: 44,63 km/u)
2. Erik Zabel (Dui) z.t.
3. Matthew Goss (Aus)
4. Sebastian Siedler (Dui)
5. Hans Dekkers (Ned)
6. Mark Renshaw (Aus)
7. Roberto Ferrari (Ita)
8. Mathieu Drujon (Fra)
9. Jean-Luc Delpech (Fra)
10. Baden Cooke (Aus)

Top-10 eindstand
1. Mathieu Ladagnous (Fra/Francaise des Jeux), in 22u13:25
2. Laurent Lefevre (Fra) op 0:13
3. Dominique Cornu 0:14
4. Baden Cooke (Aus) 0:21
5. Piet Rooijakkers (Ned) 0:24
6. Lars Ytting Bak (Den) 0:26
7. Maarten Tjallingii (Ned) 0:31
8. Sebastien Rosseler 1:31
9. Yann Huguet (Fra) 2:23
10. Steven Tronet (Fra) 2:59Facebook

Twitter

Mis deze events niet

Meer