Sport.be

Wielrennen

Di Luca demonstreert bergop en pakt roze

24.05.2007 | Jelle Vanheers

Danilo Di Luca heeft de zware twaalfde rit gewonnen in de Ronde van Italië. In Briançon won hij in een spurt bergop voor Simoni. Schleck werd derde. Di Luca wordt ook de nieuwe leider.

Di Luca slaat dubbelslag. (foto photonews)
Nadat het peloton woensdag nog een snipperdag nam, was het in deze twaalfde rit van Scalenghe naar Briançon tijd voor de klassementsrijders om hun duivels te ontbinden. Niets voor Robbie McEwen dus, en de renner van Predictor-Lotto kwam zoals gepland dus ook niet meer aan de start.

Twee Fransen, Yoann Le Boulanger (Bouygues Telecom) en Christophe Riblon (Ag2r Prévoyance), trokken in de aanval en kregen meer dan zeventien minuten. Le Boulanger bleek sterker op de Colle dell'Agnello, de eerste van twee cols, en liet Riblon achter. 

In de achtergrond trok Saunier Duval de registers open. Slechts een beperkt aantal favorieten kon de gele armada volgen. Op enkele kilometers van de top nam schaduwkopman Piepoli het kopwerk voor zijn rekening. Enkel ploegmaat Simoni, Di Luca, Schleck, Cunego en Mazzoleni konden volgen en kwamen mee boven. Garzelli kwam enkele seconden later boven, maar hij sloot weer aan in de afdaling. Savoldelli, Popovych en Ricco moesten lossen.

In de eerste kilometers van de Col d'Izoard probeerde Piepoli alweer meteen de groep uit te dunnen en hierdoor werd Riblon al snel gegrepen. Het waren de laatste wapenfeiten voor de oudgediende en meteen ook het teken voor kopman Simoni om zelf iets te ondernemen. Hij probeerde het tot driemaal toe. Garzelli moest afhaken. Cunego speelde jojo, maar bleef uiteindelijk toch bij de groep.

Op een kilometer van de top was het de beurt aan bergkoning Di Luca om te gaan. Niemand kon mee en zo kwam hij alleen boven. Het lukte hem echter niet om voorop te blijven en in de afdaling werd hij terug gegrepen. Een kopgroep van vijf moest het uitvechten aan de streep: Simoni, Schleck, Di Luca, Mazzoleni en Cunego.

In de kilometerlange spurt bergop in Briançon was het alweer Di Luca die demarreerde. Alleen Simoni en Schleck konden mee. Maar over Di Luca wippen zat er niet meer in. De renner van Liquigas won met Simoni in het wiel. Schleck werd derde. Mazzoleni verloor in de laatste kilometer nog 15 seconden, Cunego verloor er nog 19. Door zijn overwinning pakt Di Luca ook de leiderstrui weer over van Noé.

Alles over de Giro Facebook

Twitter

Mis deze events niet

Meer