Sport.be

Wielrennen

Haussler verschalkt Boonen

11.06.2007 | Erik Duchateau

Heinrich Haussler heeft de eerste rit van de Dauphiné Libéré gewonnen. Tom Boonen zat in de massasprint van te ver op kop en werd tweede. Bradley Wiggins blijft leider.

Boonen (l), Brown (m) en Haussler (r). (foto photonews)
De eerste rit, 219 kilometer tussen Grenoble en Roanne, verliep volgens een voorspelbaar patroon. Twee Fransen trokken na 29 kilometer ten aanval. Nicolas Portal (Caisse d'Epargne) en Rémi Pauriol (Crédit Agricole) reden weg in de afdaling van de Col de Parménie en bouwden een maximale voorsprong van 9'30" uit.

In het peloton knapten Nick Nuyens, Rik Verbrugghe en Staf Scheirlinckx samen met hun Cofidis-ploegmaats het achtervolgingswerk op in opdracht van proloogwinnaar en geletruidrager Bradley Wiggins. Op 9 kilometer van de meet waren Portal en Pauriol er aan voor de moeite na een monstervlucht van 180 kilometer.

Quick Step-Innergetic nam in het peloton het commando van Cofidis over en dirigeerde de verwachte massasprint. Met een valse noot weliswaar, want Gert Steegmans reed lek op twee kilometer van de finish en kon Tom Boonen niet piloteren. Een halve kilometer verder viel ook Kevin Hulsmans weg met een lekke band. Enkel Steven De Jongh bleef over.

Boonen moest daardoor van te ver de sprint inzetten. De ex-wereldkampioen kon nog wel de jump van Graeme Brown pareren, maar tegen de versnelling van Heinrich Haussler was onze landgenoot niet opgewassen. De 23-jarige Duitser van Gerolsteiner haalde het met een halve fietslengte voor Boonen en Brown. Sébastien Chavanel, André Greipel en Thor Hushovd vervolledigden de top-zes. 

Geen bonificatieseconden te verdienen aan de streep en daardoor behoudt Bradley Wiggins de leiderstrui.Facebook

Twitter

Mis deze events niet

Meer