Sport.be

Wielrennen

Ale Jet pakt Parijs-Tours

14.10.2007 | Bennie Luyten

Alessandro Petacchi heeft de 101ste editie van Parijs-Tours gewonnen. In een massesprint haalde de Italiaan het van Francesco Chicchi en Oscar Freire.

Philippe Gilbert reed een ijzersterke finale. (foto photonews)
De eerste drie wedstrijduren werd er gevlamd tegen een gemiddelde va 48 kilometer per uur. Gedragen door de wind reden eerst 22 renners weg. Omdat er niemand van Predictor-Lotto bij was, liet de Belgische ProTour-ploeg deze vlucht niet slagen.

PAUWELS

Een tweede poging volgde met 30 man. Daaruit bleven drie renners voorop. David Boucher, Manuel Quinziato en de Belg Serge Pauwels. Met nog dik 50 kilometer tot in Tours gingen de sprintersploegen hun werk doen.

De voorsprong van de drie vluchters zakte mondjesmaat, want het tempo bleef hoog. Pauwels kon de inspanningen van Boucher en Quinziato niet volgen en moest vooraan lossen. Wat later moest ook Boucher afhaken. Quinziato moest wel nog dik 30 kilometer alleen verder.

STERKE GILBERT

Te ver zo bleek voor de Italiaan uit Bolzano. In de lastige finale, op de Côte de l'Epan, versnelde Philippe Gilbert. Karsten Kroon en Filippo Pozzato gingen mee met de Belg. Quinziato werd ondertussen gegrepen en achtergelaten. De echte finale kon beginnen.

Op de Côte du Pont Volant probeerden Flecha en Cancellara de sprong te maken, maar dat mislukte. Op de Côte du Petit Pas d'Ane versnelde Gilbert opnieuw. Pozzato en vooral Kroon hadden het moeilijk, maar Gilbert geraakte niet weg. De achtervolgers waren trouwens nooit ver weg.

Op de lange Avenue de Grammont, met nog amper 2 km, werden de drie weer ingelopen. Er kwam dus een massasprint. Daarin haalde Alessandro Petacchi het, na knap werk van Erik Zabel. De Italiaan klopte Francesco Chicchi. Oscar Freire was derde. Robbie McEwen verslikte zich in volle sprint en werd zesde. Gert Steegmans kwam er niet aan de te pas en geraakte niet verder dan plaats 12. 

Op zaterdag 20 oktober staat met de Ronde van Lombardije de laatste ProTour wedstrijd op de kalender.


Uitslag
1. Petacchi
2. Chicchi
3. Freire
4. De Jongh
5. Davis
6. McEwen
7. Usov
8. Hushovd
9. Clerc
10. FeilluFacebook

Twitter

Mis deze events niet

Meer