Sport.be

Wielrennen

Meteen prijs voor Cunego

20.04.2008 | Steven Swinnen

De Italiaan Damiano Cunego heeft bij zijn debuut de Amstel Gold Race gewonnen. Hij was op de slotbeklimming van de Cauberg net iets sneller dan Schleck en Valverde.

De Cauberg speelde opnieuw voor scherprechter (foto photonews)
Het drietal Joeri Krivtsov, Albert Timmer en onze landgenoot Kristof Vandewalle wilde kleur geven aan de 43ste Amstel Gold Race en koos al snel voor de aanval. Het peloton liet uiteraard begaan en zo bouwden de leiders vlotjes een enorme voorsprong uit. Toen ze na 72 kilometer voor de eerst over de Cauberg reden, volgde het peloton al op meer dan twaalf minuten.


Bij de volgende passage over de steile klim in Valkenburg op minder dan tachtig kilometer van de meet was de voorsprong al geslonken tot iets meer dan vijf minuten. Vooral dankzij de knechten van favorieten Cunego (Lampre), Dekker (Rabobank) en Valverde (Caisse d'Epargne).

Op 40 kilometer van de streep nam Gerolsteiner - de ploeg van titelverdediger Stefan Schumacher - de koers in handen. Terpstra (Milram) sprong weg uit het peloton en beende de koplopers bij. Even later kwam de algemene hergroepering op de Loorberg. Onder impuls van Mario Aerts en Philippe Gilbert ontstond er een nieuwe kopgroep, maar het peloton liet niet begaan.

In aanloop van de Ijzerbosweg kwam er een spervuur van aanvallen, maar niemand geraakte weg. Op de beklimming nam Vansummeren een aanval van Kirchen over. Hij bleef knap voorop en reed op twintig kilometer van de meet vooraan met toppers zoals Cunego, Valverde, Schumacher, Dekker en Rebellin. Ivanov trok door maar op tien kilometer van de meet zat het kransje favorieten nog steeds samen voorin. Alleen Freire had zich laten verrassen.

De topfavorieten doken samen Valkenburg binnen, waar de Cauberg opnieuw voor scherprechter zou spelen. Frank Schleck viel aan op 400 meter. Cunego ging mee in zijn spoor en vloerde de Luxemburger in de spurt. Valverde legde beslag op de derde plaats, voor Rebellin en thuisrijder Dekker.


Schrijf je nu in voor de Cyclosprint Imes Classic 

Amstel Gold Race - toptien
1. D.Cunego (Ita)
2.F.Schleck (Lux)
3.A.Valverde (Spa) op 3"
4.D.Rebellin (Ita) 6"
5.T.Dekker (Ned)
6.C.Pfannberger (Oos)
7.S.Ivanov (Rus)
8.J.Rodriguez (Spa)
9.K.Kroon (Ned)
10.J.Pineau (Fra)
Facebook

Twitter

Mis deze events niet

Meer