Sport.be

Wielrennen

Geen maat op Valverde

27.04.2008 | Bennie Luyten

Alejandro Valverde heeft Luik-Bastenaken-Luik gewonnen. Na een sprint met Davide Rebellin en Frank Schleck haalde de Spanjaard zijn tweede Doyenne binnen.

Alejandro Valverde. (foto belga)
De vierde aanval in de beginfase bleek de vruchtbaarste. Na 24 kilometer koers reden Marcus Fothen en de Belg Tom Stubbe weg. Later kwamen bij het duo ook Pavel Brutt en David Kopp aansluiten. Ook Pierre Rolland reed in zijn eentje het gat dicht. Zo kregen we na 28 kilometer vijf leiders. Hun maximale voorsprong bedroeg 11'30" na goed 65 kilometer wedstrijd.

Na de eerste klim van de dag, de Cote de Ny, reageerde het peloton. Vooral Lampre (voor Cunego) deed veel werk. De voorsprong van de 5 zakte. Na 106 kilometer koers was er een valpartij in het pak. Philippe Gilbert kwam ten val. Egoi Martinez moest de strijd staken. Met nog 121 kilometer te gaan ging het licht bij Stubbe uit. Hij werd snel ingelopen door het pak. Er bleven vier leiders over.

STERKE GILBERT

Met de Wanne, de Stockeu en de Haute Levée werd in het pak de eerste schifting doorgevoerd. De achterstand op de vier vluchters zakte snel. Zeer snel. Kopp kon na de Stockeu vooraan niet volgen en moest er aan geloven. Toen waren ze nog met drie, met nog iets meer dan drie minuten voorsprong. Het peloton werd uitgedund tot goed 60 renners.

In de aanloop van de Rosier versnelde Philippe Gilbert. Hij kreeg Carlström mee, die wel snel moest afhaken.  De Belg trok fors door in zijn eigen achtertuin. Meer dan wat publiciteit leverde dat niet op. Op de Côte de la Vecquée brak de veer bij Gilbert. Ondertussen wilde CSC Kolobnev vooruit sturen, maar dat lukte niet. Het tempo lag erg hoog.  

Op La Redoute werden de verschillen nog wat kleiner. Brutt en Fothen betaalden de lange inspanningen cash. Toen Paolo Bettini zijn benen een eerste keer testte, werd ook Gilbert ingelopen. CSC gooide met Any Schleck een tweede bommetje. Hij kreeg Schumacher mee, in de achtervolging op een sterke Rolland, de laatste overblijver van de vlucht van de dag. Op de Sprimont was ook Rolland er aan voor de moeite. Hij werd ingelopen door Schleck en Schumacher.

LA ROCHE AUX FAUCONS BESLISSEND

De nieuwe Côte de la Roche aux Faucons bracht wel degelijk een vroegere schifting: Andy Schleck, Frank Schleck, Valverde, Davide Rebellin, Joaquin Rodriguez kwamen na de klim voorin. Cadel Evans, Damiano Cunego, Paolo Bettini en revelatie Christian Pfannberger moesten achtervolgen. Lang kon Valverde niet genieten van zijn ploegmaat Rodriguez, want die moest lossen.

Omdat Rebellin en Valverde sneller zijn aan de streep demarreerde Andy Schleck met de Saint-Nicolas in zicht. Zo kwam broer Frank in een zetel in het wiel van de Spanjaard en de Italiaan. Op de laatste helling van de dag reed Rebellin het gat met Schleck knap dicht. De tweede Schleck versnelde nog eens, maar hij kreeg er zijn twee medevluchters niet af. Het kwam dan tot een sprint met drie. Na een bloedstollende laatste kilometer haalde Valverde het simpel in de sprint van Rebellin en Schleck. Ook in 2006 was hij primus in Luik.
Luik-Bastenaken-Luik
1. Valverde
2. Rebellin
3. Frank Schleck
4. Andy Schleck
5. Pfannberger
6. Dekker
7. Evans
8. Rodriguez
9. Bettini
10. Nibali


Erelijst
2008: Alejandro Valverde (Spa)
2007: Danilo Di Luca (Ita)
2006: Alejandro Valverde (Spa)
2005: Alexander Vinokoerov (Kaz)
2004: Davide Rebellin (Ita)
2003: Tyler Hamilton (VSt)
2002: Paolo Bettini (Ita)
2001: Oscar Camenzind (Zwi)
2000: Paolo Bettini (Ita)
1999: Frank Vandenbroucke (Bel)
1998: Michele Bartoli (Ita)Facebook

Twitter

Mis deze events niet

Meer