Sport.be

Wielrennen

Vandevelde met Slipstream naar roze trui

10.05.2008 | Erik Duchateau

Het Amerikaanse Slipstream Chipotle heeft de openingsrit van de Ronde van Italië gewonnen, een ploegentijdrit van 24 kilometer in Palermo. Christian Vandevelde wordt de eerste rozetruidrager.

Mooie momenten voor Christian Vandevelde. (foto belga)
Slipstream Chipotle ging als zevende van start en deed met een chrono van 26:32 ruim een halve minuut beter dan Tinkoff, dat op dat moment op kop stond. De Russische ploeg zou uiteindelijk op de achtste plaats beslag leggen.

De zenuwen van de jongens van Slipstream werden danig op de proef gesteld, want bij de tussentijden onderweg deden verschillende teams beter. Astana was daar niet bij. De ploeg van de kandidaat-eindwinnaars Klöden, Leipheimer en Contador reed een degelijke tijd, maar geen supertijd. Astana werd zevende op 29 seconden.

CSC en Barloworld waren sneller dan Slipstream bij het eerste tussenpunt, maar de Amerikanen bleken beter ingedeeld te hebben en maakten het verschil in deel 2 goed. High Road was zowel bij het eerste (14 seconden) als het tweede tussenpunt (3 seconden) sneller dan Slipstream, maar Wiggins en co verloren kostbare tijd omdat klassementsrijder Konstantin Sioutsou op het punt stond te lossen.

Uiteindelijk kwam High Road 7 seconden te kort en moest het zelfs CSC nog laten voorgaan op de tweede plaats. De Deense ploeg finishte 6 seconden achter Slipstream, waar Christian Vandevelde, een Amerikaan met Gentse voorouders, als eerste over de meet reed en daardoor de eerste rozetruidrager wordt. Met dank aan zijn ploegmaats Magnus Backstedt, Julian Dean, Ryder Hesjedal, David Millar, Jonathan Patrick McCarty, Danny Pate, Christopher Sutton en David Zabriskie.

BELGISCHE TEAMS SPELEN NIET MEE

Quick Step, dat met Kevin Seeldraeyers slechts één Belg in de rangen heeft, werd negende op 42 seconden. Silence-Lotto, met zes landgenoten, reed de voorlaatste tijd. Het was 1 minuut en 18 seconden trager dan winnaar Slipstream.

Zondag staat de tweede etappe op het programma. Die voert het peloton over 207 km van Cefalu naar Agrigento.Facebook

Twitter

Mis deze events niet

Meer