Sport.be

Wielrennen

Fofonov klopt Van de Walle, Valverde eindwinnaar

15.06.2008 | Bennie Luyten

Dmitriy Fofonov pakte de slotrit van de Dauphiné. In een sprint met drie was hij sneller dan Jurgen Van de Walle en Yuri Trofimov. De gele trui van Alejandro Valverde kwam niet in het gedrang.

Alejandro Valverde. (foto photonews)
Stéphane Augé (Cofidis), Christophe Riblon (AG2R-La Mondiale), Sébastien Chavanel (Française des Jeux), Daniele Righi (Lampre), Yuri Trofimov (Bouygues Telecom), Jurgen Van de Walle (Quick Step) en Dmitriy Fofonov (Crédit Agricole) reden na 10 kilometer weg. Ze hadden een maximale voorsprong van iets meer dan 6 minuten. In de achtervolging kwamen Rolland, Carrara, Casar en Wegelius samen. In het pak bepaalde Caisse d'Epargne het tempo voor leider Valverde.


Op de Col de Cucheron moesten Augé en Chavanel lossen. Op de voorlaatste beklimming was duidelijk dat Trofimov, Fofonov en Ribblon de beste benen hadden. Van de Walle en Righi konden enkel aanklampen. Fofonov kwam als eerste boven op de Cucheron.

Op de Col de Porte, de laatste beklimming van deze Dauphiné, kwamen er verschillende aanvallen voorin. Trofimov raakte weg. Van de Walle vond zijn goede benen terug en ging knap in de achtervolging. Fofonov sloot aan bij de Belg van Quick Step. Righi en Riblon moesten er door de versnelling vooraan af. Jelle Vanendert kwam ondertussen ten val en moest worden afgevoerd. (lees meer details )

Bovenop de Col de Porte had Trofimov 20 seconden op Van de Walle en Fofonov. Tijdens de afdaling naar Grenoble kwamen Fofonov en Van de Walle toch nog terug bij Trofimov. Met drie gingen ze de finale in. Al waren de achtervolgers nooit heel ver weg. Niemand geraakte nog weg. Het kwam tot een sprint met drie. Daarin was Fofonov net iets sneller dan Van de Walle en Trofimov.

In de eindstand blijft Valverde voor Evans en Leipheimer. Maxime Monfort werd knap negende.Facebook

Twitter

Mis deze events niet

Meer